Agora Cagliari 2014: A piece of continent

Op 29 november stond voor Julian, Marijn en mij een nieuw Europees avontuur voor de deur: Autumn Agora Cagliari! Met Julian als ervaren Agora-gids die ons alle fijne kneepjes van het delegate-schap zou leren, alle stukken uitgeprint en becommentarieerd in onze tassen en natuurlijk een gigantische dosis enthousiasme waren we helemaal klaar om namens AEGEE-Groningen de Plenaries, Prytania en feestjes op zijn kop te zetten!

Voor de nieuwere leden die dit lezen zal ik nog even kort uitleggen wat de Agora is. De Agora is de ALV van AEGEE-Europe, waar al onze projecten en doelen als organisatie worden gepresenteerd en vastgelegd na de stemmingen, waar de check-ups van het Comité Directeur plaatsvinden en mensen worden verkozen voor functies binnen AEGEE-Europe. Je kunt op twee manieren (eigenlijk 3, maar de laatste manier is niet heel interessant) naar de Agora gaan: als delegate – wat Julian, Marijn en ik dus deden – waardoor je stemrecht hebt namens je local en je bij alle Plenaries, Prytania en Progress meetings aanwezig moet zijn en als visitor, waarbij je meer vrijheid hebt en niet verplicht aanwezig hoeft te zijn bij de vergaderingen. Als visitors hadden we de minder bekende –maar supergezellige – leden Jane en Erwin erbij.

Agora Cagliari 2014 A piece of continent 02

De eerste keer op de Agora zijn als delegate valt eigenlijk maar op 1 manier te omschrijven: intens. Je krijgt zó ontzettend veel nieuwe informatie op je af en er gebeuren zo veel verschillende dingen dat het aan de ene kant ontzettend interessant en leuk is, maar aan de andere kant dus ontzettend intensief door alle nieuwe informatie, indrukken en mensen. Gelukkig waren we allemaal goed voorbereid en hadden we de stukken de hele tijd bij ons, waardoor we een goed overzicht hadden van alles dat gaande was.

Tijdens de Agora ben je als delegate verplicht om (bijna) alle vergaderingen bij te wonen. Zo zijn er de Plenaries, de algemene vergaderingen waar – als het weer niet te mooi was – ook visitors bij waren, de Pryatania, waar voorstellen tot veranderingen in de statuten in kleinere groepen nader werden besproken om een positief of negatief advies te geven voor de stemmingen over de voorstellen tijdens de Plenaries. Daarnaast waren er de Progress meetings, waar je geïnformeerd werd over de voortgang van verschillende projecten binnen AEGEE-Europe. Zelf ben ik bij sessies over de statussen van een aantal locals, het hervormen van de statuten om Network meetings beter te definiëren en het formeel vastleggen van de status van de Policy Officers geweest.

Agora Cagliari 2014 A piece of continent 03
Foto door: Gunnar Erth (AEGEE Golden Times)

Uiteraard was de Agora niet alleen maar hard vergaderen en hadden we ook een aantal popcornmomenten en een hoop mooie feestjes! De eerste nacht was de suit-up party, waarbij we er tot onze grote tevredenheid in zijn geslaagd Julian een pak in te praten, de tweede nacht het rockfeest, de derde het Halloweenfeest en de vierde nacht was de altijd legendarische European Night. We hebben ons best gedaan om AEGEE-Groningen daar zo goed mogelijk te vertegenwoordigen en hebben dus namens jullie extra hard gefeest! Verder werd er op de Agora nog een huwelijk voltrokken tussen de panda van AEGEE-Warschau en de beer van AEGEE- Aken, om te symboliseren dat ze vanaf nu twin-locals zijn! Ook het moment dat aangekondigd werd dat de volgende Autumn Agora naar Kiev gaat en de hele zaal spontaan een feestje bouwde was geweldig.

Het mooie aan de Agora is dat je lidmaatschap van AEGEE-Groningen er een extra dimensie door krijgt. Je merkt en voelt ineens heel duidelijk dat je lid bent van een organisatie die vele malen groter is dan je normaal ziet op de lokale activiteiten en onze eigen reisjes. De tijd die je er hebt besteed je als delegate dan wel alleen maar aan vergaderen, maar dat is het – ondanks dat het misschien niet voor iedereen heel aantrekkelijk klinkt– helemaal waard. Ineens begrijp je veel beter waar wij als organisatie buiten gezelligheid in Groningen en mooie reisjes met onze local voor staan; namelijk betrokkenheid bij het Europese project, de ambitie hebben om een verschil te maken in Europa door de projecten van AEGEE-Europe, samenwerking en begrip opbouwen tussen mensen met verschillende achtergronden, leren hoe we binnen Europa allemaal verschillend, maar toch hetzelfde zijn en natuurlijk het opbouwen van een geweldig leuk netwerk aan verschillende mensen die je overal en nergens hebt leren kennen.

Agora Cagliari 2014 A piece of continent 04
Foto door: Gunnar Erth (AEGEE Golden Times)

Al met al was het dus een intensieve, maar prachtige Agora om bij te zijn geweest. We hebben allemaal druk genetwerkt, heel veel nieuwe kennis opgedaan over AEGEE-Europe en hard ons best gedaan om voor AEGEE-Groningen de beste keuzes te maken bij de stemmingen. De volgende keer ben ik er in ieder geval weer bij en ik kan het iedereen van harte aanbevelen om ook mee te gaan – als 24/7 vergaderen je niet aanspreekt kun je altijd mee als visitor zodat je wat meer vrijheid hebt!

¡Nos vemos en Oviedo! 🙂

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl