Studieontwijkend Gedrag

Studieontwijkend Gedrag, een probleem dat we denk ik allemaal kennen. In mijn drie jaar als student zou ik zelfs kunnen beweren dat ik een echte expert ben. Zo zijn een opgeruimde kamer, een vaat loos aanrecht etc. mij niet bepaald vreemd tijdens tentamen perioden. Maar het kan ‘erger’ zo zijn tentamen perioden voor mij de ideale momenten om dat ene boek dat al een jaar in de kast staat te gaan lezen. Of om je commissie als excuus te gebruiken om uitgebreid te gaan koken. Maar ook om al je keukenmessen opnieuw te slijpen. Of om oude of nieuwe hobby’s weer op te pakken. Misschien dat je kan stellen dat ik meer tijd kwijt ben met soggen (voor eerstejaars: dit is het werkwoord gemaakt van studieontwijkend gedrag), dan met studeren. Ook dit artikel stond oorspronkelijk in de planning als sog moment, maar als je dan toch die tijdsdruk voelt begin je dan uiteindelijk toch maar met leren/studeren.

Maar waarom doen we als studenten eigenlijk massaal aan studieontwijkend gedrag? (80-95% van de studenten beoefent studentensport nr. 1). We worden er niet beter van, en eigenlijk willen we ook allemaal dat we het niet zouden doen. Zo verspelen we ook eventuele momenten tot uitloop, en resulteert het maar al te vaak met tijdnood. Wat weer betekent dat je tot 2 uur ’s nachts nog bezig bent met die ene presentatie die je eigenlijk 3 weken geleden ook al had kunnen maken. Volgens een paar onderzoeken (en gezond verstand) zou uitstelgedrag komen omdat als je weken van te voren begint met studeren, je beloning (lees: klaar zijn met je tentamen) nog niet in zicht is. Soggen is eigenlijk dus een typisch gevalletje van out of sight, out of mind. Voor veel studenten (en andere mensen) schijnt het te werken om van te voren deadlines te stellen, of te laten stellen (werkt nog beter). Voor diegenen waarbij dat niet werkt, zou je kunnen spreken van serieus uitstelgedrag. En diegenen kunnen misschien beter met hun studieadviseur praten of denken; ach komt wel o.i.d..

Dit artikel nadert ook weer z’n eind. En ik moet bekennen, ook voor dit stuk heeft uitstelgedrag plaatsgevonden / is gesogd. Nu schrijvend had ik het waarschijnlijk ook al anderhalve week geleden af kunnen hebben. De oplettende lezer zal nu denken: maar je ging dit artikel toch als sog moment gebruiken? Dat klopt, maar je kan natuurlijk ook je sog momenten gaan soggen.

Dus voor alle soggende studenten die nu dit artikel lezen in plaats van te studeren, tot de volgende borrel (ook een uitstekend sog moment btw)!

Foto: Ahmad Hashim http://www.flickr.com/photos/3ammo/12490957864

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl