22 mei

Donderdag 22 mei, een bijzondere dag. Een dag waarop wij, Nederlandse burgers, studenten in Groningen onze stem mogen laten gelden, donderdag 22 mei. Dit kunnen wij als Europese studenten vereniging natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan!

Het klinkt prachtig, wij hebben stemrecht. Het recht om onze stem uit te brengen op de vertegenwoordigers van ons land in het Europees parlement. Maar wat moet je met zo’n recht als je geen idee hebt hoe het werkt, waar je op kunt stemmen én waar die mensen voor staan? Om een lichtje te schijnen op het bureaucratisch politiek systeem in Brussel hier een kleine uitleg met als belangrijkste: GA STEMMEN! Pro, tegen of onzeker over de Europese Unie, het is allemaal mogelijk om op te stemmen. Daarnaast organiseren wij een informatie avond op 21 mei!

Laat ik beginnen bij het begin. Wat begon als de Benelux met Frankrijk en Duitsland om afspraken te maken over kolen en staal, is nu uitgegroeid tot 28 lidstaten die samen de Europese Unie (EU) vormen. In de loop der tijd worden er steeds meer onderwerpen die grensoverschrijdend zijn besproken in de EU, denk hierbij aan milieu, (groene)energie, mensenrechten en mobiliteit.
Op een rijtje de belangrijkste instellingen van de Europese Unie.

  • Te beginnen met het Europees Parlement, de direct gekozen volksvertegenwoordiging met in totaal 766 zetels. Ieder land krijgt naar inwoneraantal verdeeld een x aantal zetels. Voor Nederland zijn dit er momenteel 26. Het Parlement deelt samen met de Raad de wetgevende macht van de EU. Dit zijn dus het aannemen, wijzigen of verwerpen van wetten, richtlijnen en verordeningen. Ook benoemen zij alle leden van de Commissie.
  • Dan de Europese Raad, ook wel bekend als Europese Top. Deze Raad bestaat uit de 28 regeringsleiders die allen veto recht hebben. Vanuit hier wordt ook bepaald over welke onderwerpen de EU mag beslissen.
  • Om het makkelijk te houden is er nóg een Raad, de Raad van de Europese Unie. De samenstelling van deze Raad, ook wel Raad van ministers of Raad genoemd, wisselt iedere keer omdat het een samenkomen is van ministers van dezelfde portefeuille. Samen met het Parlement oefenen zij de wetgevende taken uit en keuren zij de begrotingen goed. De Raad mag ook beleid bepalen op hun eigen gebied. Denk aan Economische Zaken, Milieu en Onderwijs.
    -Dan komen we bij de Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU waarbij iedere lidstaat een Eurocommissaris levert. Zij controleren de lidstaten en doen dit vanuit Europees belang. Voor ons is Neelie Kroes de belangrijkste, haar portefeuille was mededinging en nu Digitale agenda. De Europese Commissie is de enige instelling die zelf wetten kan voorstellen, het recht van initiatief.
  • Als laatste van de Trias Politica is er natuurlijk de rechtelijke macht. Dit is het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zij controleren of de Europese wetten worden toegepast en nageleefd.

Op donderdag 22 mei kun je stemmen op een kandidaat die met 25 andere Europarlementariërs straks ons land mag vertegenwoordigen. Om te weten voor wie je dan moet kiezen werkt anders dan bij onze landelijke verkiezingen. Je stemt namelijk op een persoon, niet op een partij. Alhoewel ze wel gelieerd zijn aan een partij staat het ze vrij om een “Europese partij” te kiezen. Onderstaand een verdeling zoals wij die wél kennen. Links & rechts, socialistisch, liberaal, progressief. Waar ben jij het het meeste mee eens op Europees niveau? Ga de stemwijzer doen via: www.europa.stemwijzer.nl. En natuurlijk zien we je graag op woensdag 21 mei bij de informatie avond over de Europese Parlementsverkiezingen, hier kun je zelfs meerdere kandidaten ontmoeten!

22 mei 02

 


Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl