Network Meeting Leiden

Een Networkmeeting… Weer zo’n onduidelijke term uit het oerwoud van vage Europese AEGEE-evenementen. Dat was althans wat ik er van tevoren van dacht. Met als motivatie het feit dat mijn tentamens net voorbij waren, de reis naar Leiden gratis is en ik toch ook wel nieuwsgierig was, leverde ik mijn motivatiebrief een uurtje voor de deadline in. Ik werd geaccepteerd en stapte vrijdagmiddag op de trein richting Den Haag. Onze delegatie uit Groningen werd verwelkomd in de bar onderin een studentenflat, ons onderkomen voor het weekend. Vrijdagavond bestond het programma uit eten, een ronde krantenmeppertje, een pubcrawl en feest in de laatste kroeg die we daarmee aandeden. Die kroegentocht werd een beetje afgeraffeld, omdat we op tijd bij de eindbestemming moesten zijn. Blijkbaar kom je in Leiden na één uur nergens meer binnen. Dat was natuurlijk een beetje schrikken voor iedereen uit Groningen, maar verder was het, ondanks de ongelooflijke drukte in de kroeg, een prima eerste avond in Leiden.

De volgende ochtend werd iedereen om half acht wakker gemaakt, want natuurlijk begonnen de eerste sessies al om negen uur. Douches waren alleen beschikbaar op andere verdiepingen van de flat, dus werden we per drie personen meegenomen naar boven. Uiteraard moesten we buitenom. Ik kan alleen maar zeggen dat het geweldig voelt om in je pyjama en op slippers, met een pakketje toiletspullen in je armen, buiten over de stoep te lopen. Om negen uur had ik nog steeds geen idee wat er ging gebeuren. Er waren parallelle sessies, wat inhield dat je tussen twee onderwerpen kon kiezen. Ik woonde sessies bij over de Human Rights Working Group en Liaison Offices, er was een simulatie van de komende Agora in Patra, en de laatste sessie ging over LGBTs. De sessies waren wisselend interessant. De eerste werd door Maria en de tweede door Ante en Sygrit gegeven, dus daar kan ik natuurlijk hoe dan ook niets slechts over zeggen. Maria’s sessie ging over de doodstraf, en over hoe je daar vanuit verschillende perspectieven naar kunt kijken. Van Liaison Offices had ik überhaupt nog nooit gehoord, dus het was om die reden alleen al interessant. Liaison Officers blijken de mensen te zijn die het contact onderhouden tussen AEGEE en andere instellingen en organisaties, zoals organisaties die gelieerd zijn aan de EU en de VN. Deze contacten lijken veel potentie te hebben, ware het niet dat bijna niemand van het bestaan van de Liaison Office afweet. Dus ga nu hun Facebookpagina maar liken.

Hierna was het tijd voor een lunch in het zonnige Leiden, alvorens de derde sessie van start ging. Die ging over de Agora in Patra, en men kon kiezen tussen een sessie voor leken en eentje voor experts, dus ben ik aangeschoven bij de eerste. We waren met z’n zessen. De bedoeling was een simulatie van de Agora, en er werden ons veel regels uitgelegd die tijdens een Agora van toepassing zijn. Om eerlijk te zijn vond ik dit niet erg boeiend, aangezien ik ook niet naar Patra ga en ik al deze informatie waarschijnlijk binnen no time weer ben vergeten. Als laatste werd in de sessie van mijn keuze gediscussieerd over wat we als AEGEE voor LGBTs kunnen doen. Dit was ook een sessie waarin ik me niet erg nuttig voelde, omdat ik met mijn beperkte kennis van de AEGEE-structuur eigenlijk geen idee heb hoe dat zou moeten.

’s Avonds stond een cantus op het programma. Daar had ik me nog nooit eerder aan gewaagd, aangezien verplicht bier drinken me helemaal niet aanstaat. Het viel me uiteindelijk heel erg mee, wat waarschijnlijk ook te danken was aan het feit dat de mensen van AEGEE-Enschede (natuurlijk moest het Enschede zijn die het organiseerde) mij niet goed genoeg kenden om me naar voren te halen voor één of andere vieze opdracht. Hierna ging een groot deel van het gezelschap door naar een fantastische gaybar, die voorzien was van een paal én een transgender die kon paaldansen, en een barman die het leuk vond om nummers mee te zingen met een nonnenkap op en die een rietje als microfoon gebruikte. Vraag ook vooral naar de paaldansskills van Jeroen. Tegen drieën (of om een andere tijd, dat weet ik niet precies) werden we de bar uitgeschopt, want in Leiden bestaat er zoiets als een sluitingstijd.

Een lange nacht was het niet, want ook voor de volgende dag waren vier sessies gepland. Ik zat bij een workshop over het Europees Parlement en de aankomende Europese verkiezingen, een discussie over Oekraïne, een interactieve sessie over Euroscepticism en een presentatie over het mooie initiatief Europe on Track, waarbij twee groepen AEGEE’ers in een maand tijd zoveel mogelijk Europese steden afreizen om jongeren te interviewen over de toekomst van Europa.

Al met al had ik aan de ene kant soms het gevoel dat ik te weinig kennis had van AEGEE-Europe om echt iets bij te kunnen dragen, maar aan de andere kant was het ook een leerzaam weekend, al was het maar om te weten te komen wat een Networkmeeting is. Daarnaast was het vooral erg gezellig met AEGEE-Leiden en alle andere deelnemers, dus ik heb er zeker geen spijt van dat ik mee ben gegaan.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl