Sjansende Spanjaarden en verlegen Finnen

She’s back! Naast de KEI-week heb ik namelijk nog een terugkerende zomerse bezigheid: het deelnemen aan Summer Universities. De naam Summer University is eigenlijk een dekmantel, want tijdens een Summer University leer je weinig dingen van academisch niveau en verlies je eerder hersencellen dan dat je ze actief inzet. Desalniettemin leer je zeker dingen tijdens een Summer University, van buitenlandse eet- en drinkgewoontes tot de beste manier om iemand te versieren in tien verschillende talen.

Ikzelf ben in 2011 en 2013 op Summer University geweest. Ik koos beide keren voor een Travelling Summer University (TSU), omdat je tijdens deze SU’s een aantal plaatsen in een land aandoet of zelfs meerdere landen bezoekt tijdens de twee weken die je weg bent. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens een Summer University meer over één bepaald land te leren of een vreemde taal te leren, dit kan verschillen van tien tot twintig uur les per week. Dit lag voor mij echter te dicht bij studeren, iets dat je het hele jaar door al kunt beoefenen, en dus koos ik ervoor om te reizen.

Mijn eerste Summer University was in 2011 en vond plaats op twee Canarische eilanden, Tenerife en Gran Canaria. Op beide eilanden verbleven we een week in hostels en deden we verschillende activiteiten zoals hiken, een berg bezoeken die boven de wolken lag, musea bezoeken en naar het strand gaan. Ook hadden we een boatparty, surflessen en hebben we in een visrestaurantje gegeten in de middle of nowhere, maar met een prachtig uitzicht op het strand en de zee. En natuurlijk was het elke avond feest! De organizers hadden meestal deals gesloten met de bar of discotheek waar we heen gingen en dus was de drank altijd goedkoop. De deelnemers kwamen uit alle hoeken van Europa en de clichés bleken dan toch wel waar te zijn. Spanjaarden en Italianen flirten meer dan bijvoorbeeld Duitsers en zijn over het algemeen wat losser in de omgang. De Italianen in mijn SU waren ook altijd te herkennen aan hun strakke zwembroekjes en ze kwamen altijd als laatste terug bij het hostel na het uitgaan en vonden het leuk om dan iedereen wakker te maken met hun chumbatraditie (iedereen die op SU is geweest weet wat ik bedoel). Aan het eind van de twee weken ging ik dan ook voldaan, maar compleet gesloopt weer terug met mijn goedkope Ryan Air vlucht.

Sjansende Spanjaarden en verlegen Finnen 02

Mijn tweede Summer University was vorig jaar en was een TSU door Scandinavië. We begonnen in Kopenhagen en reisden vanaf daar met de bus naar Göteborg en Stockholm, waar we een nacht verbleven. Daarna gingen we met de boot naar Helsinki waar we een week verbleven in een studentencomplex en de twee weken werden afgesloten met een traditioneel weekendje in een cottage bij een meer waar ook een sauna bij zat. Vooral Helsinki en het weekendje aan het meer waren indrukwekkend. De zon kwam ‘s nachts om twee uur alweer op en de zonsopgang zien zittend op de steiger van een meer was een van mijn mooiste ervaringen. Verder waren de cottage en het meer ook het perfecte idyllische plaatje en was het de perfecte, relaxte afsluiter van twee volle weken waarin we veel hadden gereisd. Door de citytours in elke stad die we aandeden en de culturele activiteiten zoals het bezoeken van musea leerde ik veel over de Scandinavische cultuur. En ik kwam erachter dat het Deens en het Zweeds nog best wel op het Nederlands lijken! De Scandinavische cultuur lijkt meer op de Nederlandse cultuur, al zijn de mensen iets terughoudender en altijd superbeleefd. Verder zijn de noorderlingen niet zo van het versieren of PDA en kwam ik er daarom ook pas na een week achter dat twee organizers een stelletje waren. De enige organizer die wel achter zo ongeveer elk meisje aanzat was dan ook, je raadt het al, een Spanjaard!

Na mijn twee geweldige ervaringen zou ik het iedereen aanraden om een keer op Summer University te gaan. Je verruimt je blik, je leert veel over andere culturen en je maakt vrienden door heel Europa! Ook altijd handig als je nog eens een couchsurf-adresje nodig hebt.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl