De KEI-week

De KEI-week, you either love it or hate it. Elk jaar wordt Groningen tijdens de tweede week van augustus overspoeld door een paar duizend aankomende eerstejaars die je het een week lang knap lastig kunnen maken om je stapavonden met goed fatsoen voort te zetten. Alle kroegen barsten bijna uit hun voegen door de KEI-groepjes en zo kan het dat normaliter serieuze en volwassen uitgaansgelegenheden ineens veranderen in kinderspeelparadijsjes. Daarom: if you can’t beat them, you better join them; ook iets waarin ondergetekende inmiddels een expert is.

Wat is de Keiweek dan?
Een kleine zoektocht op internet leert dat de KEI-week al bestaat sinds 1969 en sinds 1972 wordt georganiseerd door de Stichting Kommissie Eerstejaars Introductie, de KEI dus. Er is een algemeen bestuur dat bestaat uit studenten en medewerkers van Groningse onderwijsinstellingen zoals de RUG en de Hanze en er is een dagelijks bestuur dat alleen bestaat uit studenten. Het dagelijkse bestuur is een jaar bezig met het organiseren van het programma voor de aankomende KEI-week en wordt daarin gecontroleerd en ondersteund door het algemeen bestuur. Het programma loopt elk jaar van maandag tot en met vrijdag in de tweede week van augustus en heeft inmiddels een aantal terugkerende onderdelen zoals de Infomarkt op de Vismarkt en The Grand Opening op de Grote Markt op maandag (concerten van verschillende artiesten), het Sportplaza op het Zernike, de Parade en Night of the Songs op de Grote Markt op dinsdag (karaoke in de openlucht!), de kroegentocht op woensdag, de film op de Vismarkt op donderdag en het eindfeest op vrijdag in het Martiniplaza. In de KEI-week worden de aankomende studenten ingedeeld in zogenaamde KEI-groepjes van ongeveer 15 deelnemers, oftewel KEI-lopers. De KEI-lopers worden een week lang rondgeleid door 2 á 3 ouderejaars studenten en deze worden dan ook hun KEI-mammas of KEI-pappas, want je kunt natuurlijk beter gaan zuipen onder het toezicht van je ouders.

De KEI-week geeft eerstejaars studenten dus de gelegenheid om de stad en met name het uitgaansleven goed te leren kennen. Naast het programma van het KEI-bestuur bieden alle studentenverenigingen ook nog hun eigen programma aan en is er genoeg te doen en te zien. Meedoen wordt ook steeds populairder: in 2013 namen maar liefst 5069 studenten deel aan de KEI-week, wat meer was dan alle voorgaande edities en het een van de grootste introductieweken van Nederland maakt. Wel een dingetje van bijzijn is meemaken dus.

Wat maakt het zo leuk?
Met inmiddels aardig wat waardevolle KEI-week ervaring op zak (2 x keiloper, 1 x keimamma en 2 KEI-commissies) durf ik mijzelf wel een KEI-veteraan te noemen en zou ik zeker een expertwaardige performance weg kunnen geven als er een equivalent van het schaatshok van de Olympische Spelen zou zijn tijdens de KEI-week. Helaas is die er niet, dus daarom doe ik het maar hier. Wat voor mij elke KEI-week weer zo bijzonder maakt is het feit dat er een paar duizend aankomende studenten in Groningen samenkomen om hun studententijd in te luiden. Iedereen is nieuw en begint weer van voren af aan en is daarom ook enorm open en positief naar elkaar toe. Noem me ontzettend sentimenteel, maar de sfeer die er dan in de stad is vind je volgens mij alleen tijdens de KEI-week.
Of het nou als KEI-loper, KEI-mamma (één trouwe KEI-loper over aan het eind van de week) of in een KEI-commissie was, ik vond het allemaal even leuk. Vorig jaar was ik voorzitter van de KEI-commissie van AEGEE en ondanks het harde werken en alle stress die we hadden van de deadlines voor het indienen van ideeën om mee te mogen doen aan het KEI-programma was het de inspanning meer dan waard. Uiteindelijk mochten we met alle onderdelen van het reguliere KEI-programma meedoen wat een aantal goede PR momenten opleverde en hebben we een groot aantal nieuwe leden mogen verwelkomen! En als je mazzel hebt is het nog mooi weer ook.

KEI-week 2014
Het thema voor de KEI-week van 2014 is bekend gemaakt op 6 februari: Generation KEI, The Future is Ours. Wat mij betreft al een hele verbetering ten opzichte van vorige jaren waar er vooral een neiging was om regels uit Queen liedjes te citeren, zoals in 2010 It’s a KEI of Magic en in 2011 KEI Will Rock You. Dat gezegd hebbende, het is natuurlijk ook niet makkelijk om een goede slogan met het woord KEI te bedenken. Met of zonder goede slogan, de KEI-week zal altijd een plekje in mijn hart hebben en ik kijk nu al uit naar de volgende KEI-week van 11 tot en met 15 augustus!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl