Lustrum RUG 4∞ – Tijd voor verbroedering en het vieren van een oneindigheid aan succesvolle jaren

Het is weer tentamentijd; snel zet je je fiets neer tegenover de UB en kijk je naar het nog altijd verbazingwekkend mooie Academiegebouw. Je hebt weer te lang staan praten met je huisgenoten en bent weer later dan je gepland hebt op weg gegaan naar de UB om te studeren. Hopelijk is er nog een plaatsje vrij, want het wordt er steeds drukker en zelfs de scholieren hebben de UB gevonden tegenwoordig.. Nog even studeren en dan is het weer tijd voor een biertje met je studiegenoten, een borrel op de vereniging of het zoveelste escalerende studentenfeest in de stad.

Zo ziet de studententijd van de studenten van het Rijksuniversiteit Groningen er tegenwoordig zo’n beetje uit. 400 jaar geleden zag de studententijd er heel wat anders uit in Groningen.

Wel was er al de Rijksuniversiteit, destijds Rijks Hogeschool, die in 1614 werd gesticht. Met zijn 400 jaar is de Groningse universiteit na Leiden de oudste, nog bestaande, universiteit van het land. Op sommige vlakken is er niet veel veranderd, zo was de Groningse universiteit in de zeventiende eeuw al een universiteit met veel buitenlandse studenten. Ongeveer de helft van de studenten en docenten kwamen uit het buitenland.

Niet alleen internationaal was de universiteit goed bezig. De band met de stad en de regio was toen ook zeer hecht. De oprichting van de Rijks Hogeschool was een initiatief van de Statenvergadering van Stad en Ommelanden. En het wapen van de universiteit, dat in 1615 is vastgesteld door de Staat Stad en Ommelanden, bestaat uit het wapenschild van de provincie Groningen, een samenvoeging van het stadswapen en het wapen van de Ommelanden. Bovendien werd het voormalige Academiegebouw, dat in 1850 werd gebouwd, grotendeels gefinancierd door de Groningse bevolking. Helaas verwoestte een brand dit gebouw in 1906. In 1909 werd het Academiebouw, zoals we hem nu kennen, gebouwd uit de fundamenten van het oude gebouw. Verder vond er in de 19e eeuw nog een andere belangrijke verandering plaats; de Rijkshogeschool veranderde in Rijksuniversiteit en de basis voor de huidige research-universiteit werd gelegd. In de 20e eeuw ontwikkelde de RUG zich nog verder. Het aantal faculteiten, opleidingen en bovenal het aantal studenten groeiden enorm.

Het studeren was destijds wel voor een kleiner deel van de samenleving weggelegd. In het begin van het RUG-bestaan was er een instroom van ongeveer 100 studenten per jaar. Nu beginnen jaarlijks meer dan 6.000 jonge studenten aan hun lange studentenreis.

In de afgelopen 400 jaar heeft onze universiteit vele talenten voortgebracht waaronder de eerste afgestudeerde vrouwelijke student (Aletta Jacobs), de eerste president van de Europese bank (Wim Duisenberg) en de eerste Nederlandse ruimtevaarder (Wubbo Ockels). Het ontwikkelen van wetenschappelijk talent is een belangrijk onderdeel van de activiteiten van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze beginnen al vroeg met het ontplooien van de jonge talenten. Zo biedt de Scholierenacademie, onderdeel van de RUG, niet alleen hulp bij profielwerkstukken en examens. Ook hebben ze programma’s waar scholieren aan mee kunnen doen voor extra verdieping, zoals masterklassen, symposia en junior honours college. Alles om de jonge breintjes flink te laten werken en talenten te laten ontplooien. Niet alleen in ons eigen land stimuleert de RUG het wetenschappelijk onderwijs. Ook helpt de Rijksuniversiteit aan de verdere ontwikkeling van het wetenschappelijke onderwijs in minder ontwikkelde landen als Burkina Faso, Mozambique en Vietnam.

De Rijksuniversiteit zal nog vele jaren door blijven gaan met het beste uit de minderheid van de Nederlandse bevolking naar boven halen en met getalenteerde buitenlanders naar binnen proberen te trekken. Het succes van de RUG is internationaal bekend, in de QS World University Rankings van 2013 staat de universiteit op plek 97. Oftewel, we staan in de top 100 van beste universiteiten ter wereld!

Dit succes van de afgelopen 400 jaar Rijksuniversiteit moet natuurlijk groots gevierd worden. Het is weer tijd voor een heel groot feestje. Namelijk, het lustrum van de RUG! Mogelijk gemaakt door het RUG400-lustrumbureau, lustrumadviesraad, studenten-RUG400-bestuur en maar liefst 12 commissies en teams. Een hele organisatie dus. Maar dat is ook wel nodig voor zo’n bijzonder lustrum met zo’n vol feestelijk programma. Een maand lang, van 15 mei t/m 15 juni, staat Studenten Groningen in het teken van ‘For Infinity’ (4∞). Een maand waarbij (oud-)studenten, stadjers, noordelingen, (oud-)medewerkers en iedereen die bij de RUG hoort of heeft gehoord, samenkomen om te feesten, te sporten, cultuur te snuiven en kennis op te doen en te delen. Het thema 4∞, of ‘For Infinity’ staat niet alleen voor de leeftijd van de universiteit. Het staat ook voor het doel van de RUG, om nog veel eeuwen meer te blijven groeien, er altijd te zijn (in de oneindigheid) en ook om te werken aan een duurzame toekomst.

In 1814 werd voor het eerst een lustrum van de universiteit gevierd. De universiteit was toen 200 jaar en de studenten hebben dit destijds groots uitgepakt. Ze organiseerden onder andere een Maskerade door het centrum van Groningen, waarbij studenten gekostumeerd door de stad bewogen en historische figuren en verhalen uitbeeldden. Deze traditie is later uitgebreid met serenades en openluchttheater. In 1914 vond de laatste Maskerade plaats. Dit jaar wil het organisatie-RUG400-team deze oude traditie nieuw leven inblazen. Samen met de Groningse wijken zullen studenten- en studieverenigingen onder leiding van professionele kunstenaars hun praalwagens showen tijdens de optocht ‘Move it’. Het is een samenwerking van stadjers met studenten om ze op deze manier dichter bij elkaar te brengen, het onderliggende doel van de Maskerade. Tijdens de RUG400-festiviteiten zal de Maskerade op vier momenten terugkomen. Zo loopt het als een rode draad door de lustrumperiode. De naam ‘Move-it!’ staat voor de vooruitgang en ontwikkeling van de universiteit en ook voor het dynamische karakter van de Maskerade zelf. Op zaterdagavond 14 juni zal de parade door stad trekken en zullen de studenten en stadjers hun creativiteit aan heel Groningen laten zien.

Naast de maskerade staan er nog vele andere festiviteiten op het programma. Zo zijn er de For Infinity Exposities, waarin de wetenschap van Groningen wordt verteld en afgebeeld. Verder hebben de Rijksuniversiteit Groningen en het Noord-Nederlands Toneel een muziektheaterspektakel geproduceerd, genaamd ‘Voor Eeuwig’. Samen met studententalent treden bekende namen van het NNT op het Zernike-terrein op in een replica van het oude Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. In deze voorstelling, die 12 keer te zien is gedurende de lustrummaand, wordt de 400e verjaardag van opa Rugger gevierd.

Ook wordt er veel gesport in de lustrumperiode, tijdens de grote, nu al historische roeiwedstrijd waarbij Groningen tegen Münster zal roeien, de ‘Walk for Infinity’, de ‘Fiets for infinity’ en de estafettehardloopwedstrijd ‘Lauwersloop’. En natuurlijk wordt er zoals een echte student betaamd, ook een hoop gefeest tijdens het lustrum. Op vrijdag 30 mei 2014 zal het grootste Groninger Cantus ooit plaatsvinden. Begeleid door een groot studentenmannenkoor en onder het genot van een hoop biertjes, zingen die avond duizend studenten en stadjers op de Grote Markt bekende liedjes met elkaar. Op 15 mei vindt het misschien wel grootste lustrumevenement plaats, namelijk het lustrumgala. Gala Myster¿ a wordt het grootste studentengala van Nederland met optredens van bekende bands en DJ’s.

Lustrum RUG 400 - Tijd voor verbroedering en het vieren van een oneindigheid aan succesvolle jaren 02

De organisatie wil duidelijk vele records verbreken en pakt groots uit. Voor meer informatie en een uitgebreid programma, kijk op www.rug400.nl. Schrijf het in je agenda, en wees daarbij, want het lustrum van de Rijksuniversiteit gaat Groningen goed opschudden. Het gaat een tijd worden om terug te denken aan de afgelopen succesvolle 400 jaar van de RUG, om het leven samen met de studenten en stadjers van Grunn te vieren en om vooruit te kijken op nog vele mooie, succesvolle, leerzame jaren. Op dat we nog maar lang student mogen zijn op de Rijksuniversiteit van Groningen!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl