Excursie Brussel

140209-140211 Excursie Brussel 11

In de vroege ochtend van 9 februari staat er een groep van zo’n dertig man te koukleumen op station Groningen. Het is alweer tijd voor de tweede excursie van het jaar en deze keer gaat de reis naar Brussel. Voor degenen die deze stad al tientallen keren hebben bezocht, de grote markt niet langer indrukwekkend vinden en de zwervers bij naam kennen: het weerzien van een oude bekende. Voor mij een interessante eerste ontmoeting.

Na de busreis te hebben overleefd en het hostel te hebben bereikt, is het alweer tijd voor de city tour. Een aantal aardige mensen van AEGEE-Brussel hebben de taak op zich genomen om ons door de regen heen te sleuren en enig cultureel besef bij ons te stimuleren als we weer eens langs een of ander oud gebouw huppelen. Aan het eind van de middag hebben we flink wat indrukken opgedaan en knorren onze magen om het hardst. Nadat dit ongemak uit de weg is geruimd, is het alweer tijd voor een bezoekje aan het Délirium Café waar een stel AEGEE-Brusselaars op ons wachten. De avond is gezellig en heeft een hoog entertainment gehalte, onder andere door de aanwezigheid van een kudde Zwitserse gasten die ontzettend nuchter zijn en waarschijnlijk nog nooit van alcohol hebben gehoord. Halverwege de avond wordt ons een bierkaart in de handen gedrukt en zijn we onder de indruk van al dat moois dat het café ons te bieden heeft. Een bezoekje aan Wikipedia leert ons dat het café in 2004 een plekje in het Guiness Book of Records heeft weten te bemachtigen door het aanbieden van het grootste aantal commerciële bieren. Als menig bierhart daar niet sneller van gaat kloppen, weet ik het ook niet meer.

De volgende dag brengen we een bezoek aan het CD-huis. Het eerste uur krijgen we een ‘college’ over working groups en projects, maar hierna wordt er enige activiteit van ons verwacht. Geveld door de moeheid gaat dit allemaal een beetje stroef, maar komt er uiteindelijk toch een redelijk levendige discussie tot stand over de mate van soevereiniteit die EU lidstaten dienen te behouden. Als afsluiter krijgen we nog een flitstour van het huis en hierna zit dit bezoekje er al weer op. Dan is de laatste dag van de excursie alweer aangebroken, maar voordat we de bus weer instappen die ons naar het hoge Noorden zal brengen, vereren we het Europees Parlement eerst nog met een bezoekje. Europarlementariër Bas Eickhout vertelt een bevlogen verhaal en weet ons veel te vertellen over het reilen en zeilen binnen het Europees Parlement. Veel AEGEE’ers stellen vragen en anderen luisteren aandachtig. Zelf heb ik niet eerder stil gestaan bij het belang van verkiezingen op Europees niveau, maar na vandaag ga ik er toch maar eens over nadenken.

Het is een leuk uitstapje geweest vol interessante activiteiten, en leuke mensen. De ExcurCie kan weer trots zijn op het organiseren van een geslaagd reisje!

Bekijk hier de foto’s

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl