Het laatste avondmaal

Het laatste avondmaal 01Schrijven over voedsel, is in mijn optiek net zoiets als schrijven over lucht. Het is allebei nodig om te leven. Maar het geval is dat iedereen beschikking heeft over dezelfde lucht (nu kunnen puristen onder ons argumenteren dat lucht verschilt van ruimte tot ruimte, maar je begrijpt wat ik bedoel). Maar wat is er toch een verschil in voedsel! Zowel in het aanbod en in aanwezigheid. Waar wij in Nederland in het algemeen altijd voedsel hebben is dit in sommige derde wereld landen helaas niet het geval.

Zoals sommige mensen wel weten is koken een hobby van mij, het is iets waarbij je complete aandacht voor moet hebben terwijl je bezig bent. In dat opzicht is het voor velen ook een manier om te “ontstressen”. Dat ik het leuk vindt om te koken wil niet zeggen dat diepvries pizza’s mij vreemd zijn, of dat ik geen favoriete afhaalchinees heb. Ik denk dat je kan zeggen dat koken en eten (voor mij tenminste) twee totaal verschillende aangelegenheden zijn.

Nu is het zo dat dit de laatste papieren editie van de Grono is, hij gaat dan wel verder als een website, maar in zekere zin zou je kunnen stellen dat de Grono in deze vorm dood gaat. Nu leek het mij leuk, omdat ik toch van koken hou, een menu samen te stellen dat, denk ik iedereen zou kunnen koken. En om dan nadat je hebt gegeten even stil te staan bij transformatie van de Grono.

Voorgerechten:
Kaaskletskop bakje met rucola salade besprenkeld met balsamico dressing. Iedereen kent die tosti’s wel met krokante kaas aan de buitenkant, nou die krokante kaas kan je ook maken in een pan. Door geraspte (oude!) kaas in een pan te dumpen, wachten tot het smelt, en gaat bakken. Dan steek je een spatel eronder en leg je het kaasbaksel op een omgekeerde mok/glas, en duw je de randjes naar beneden, en daar heb je een bakje. Vervolgens dump je daar een beetje rucola in en doe je de dressing eroverheen, best makkelijk eigenlijk, en al je misbaksels kan je zelf ope-
ten!

Uiensoep en croûte. Als je weet hoe je zelf uiensoep moet maken, zou ik dat zeker doen, maar je kunt het ook gewoon kopen in de supermarkt, vervolgens doe je dit in een ramekin, of als je die niet hebt, in een ovenbestendige mok (meeste witte mokken) vervolgens pak je bladerdeeg, en vouw je die over de opening van je mok heen, als een soort bladerdeeg dakje dus. 25/30 min op 220°C en aanvallen!

Hoofdgerecht:
Pesto risotto met mozzarella blokjes. Risotto maken in niet moeilijk! Je moet wel de juiste rijst hebben: Arborio rijst. Voor instructies over hoe je normale risotto maakt kan je gewoon op het internet kijken. Maar als je aan het einde komt van de “basis” risotto gooi je er een paar scheppen pesto door, gewoon uit een potje (net zoveel als je zelf lekker vindt). En gooi je er mozzarella, in blokjes door. Daarna nog een paar keer roeren en klaar! Als je het helemaal af wilt maken doe je er ook nog fijngesneden zongedroogde tomaat doorheen.

Dessert:
Poire belle Hélène. Dit is een nagerecht dat nu ongeveer 150 jaar bestaat en is vernoemd naar de operette la belle Hélène. Het is een dessert van in siroop gestoofde conference peren met roomijs, geserveerd met warme chocolade saus. Ook dit is niet moeilijk om te maken. Je schilt de peren, snijdt ze door midden en haalt het klokhuis eruit. Vervolgens maak je de siroop, door 250g suiker in 500ml water op te lossen. Daar doe je dan vervolgens je geschilde peren in en laat het aan de kook komen en vervolgens 20min zachtjes laten koken. Vervolgens breek je 100g pure chocolade in kleine stukjes, die je in een non-stick pannetje gooit, daar doe je vervolgens een bekertje slagroom (125/150ml) in en laat je de chocolade zachtjes smelten terwijl je roert. Als het is gemengd, kan je de pan van het vuur halen, en laten afkoelen. (je kan hem dan weer opwarmen als je toe bent aan het dessert).

De peren kan je na de 20min ook van het vuur halen, en laten afkoelen (deze horen wel koud). Het enige wat je nog rest is om de peer op je bord te leggen, rijkelijk te begieten met goddelijke chocoladesaus, en een bolletje ijs toe te voegen. Dus hef je glas op het papieren vodje dat de Gronoloog heet!

Nu zullen er vast mensen zijn die zeggen dat ze het bovenstaande niet kunnen koken. Ik zou deze mensen bij deze willen uitnodigen om het bij mij te komen proberen, en te laten zien dat iedereen goed kan koken!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl