Het AEGEE-huis

Het AEGEE-huis 01Ooit non-existent, nu zijn er al een paar AEGEE-huizen. Ook ik heb het genoegen om in zo’n huis te wonen. Maar hoe is het om in zo’n huis te wonen; wat zijn de voordelen, en de nadelen? Hebben AEGEE-huizen ook legendarische namen? En welk AEGEE-huis in het gaafst? En het allerbelangrijkst, hoe maak je eigen huis een AEGEE-huis?

Maar eerst wat is een AEGEE-huis eigenlijk? Volgens de algemene consensus is een AEGEE-huis een huis waar de bewoners voor tenminste de meerderheid AEGEEers zijn. Huizen met samenwonende stellen die allebei bij AEGEE zitten worden niet meegerekend. Dit geeft naar mijn weten vier huizen het recht om zich zo’n huis te noemen, ik heb een van de andere huizen benaderd, met een paar vragen, en aardig als ze zijn hebben ze antwoord gegeven, hieronder volgt het verslag.

Om maar met de deur in huis te vallen, wat zijn de voordelen van het wonen in een AEGEE-huis? Judith ter Horst antwoordt dat Huize Elmo, waar Laura Wieseman, Julian Robertson als AEGEE-leden wonen, eigenlijk pas sinds kort een AEGEE huis is. Het is dus eigenlijk best lastig om deze vraag te beantwoorden. Het voordeel vindt ze dat het makkelijk is om samen naar AEGEE activiteiten te gaan. Ook is het misschien gezelliger dan in een normaal huis wanneer er andere AEGEEers op bezoek komen, omdat je huisgenoten ze al kennen via AEGEE.

‘‘Eigenlijk spreekt het voor zich wat vertrouwelijk is en wat niet’’

Het heeft natuurlijk ook nadelen, dat heeft samenwonen met anderen altijd. Zo weten je huisgenoten wat je uitspookt, of met wie. Nu hebben wij het in mijn eigen huis makkelijk geregeld met een soort ongeschreven regel: wat verteld of gezien wordt in het huis blijft in het huis. Ik vraag of er in Huize Elmo ook zo iets bestaat. Laura Wieseman woont pas kort in Huize Elmo. Ze vertelt dat zij niet echt een dergelijke afspraak hebben, maar dat dat misschien wel een goed idee is. Judith vult hier nog aan; het is inderdaad handig, maar eigenlijk spreekt het voor zich wat vertrouwelijk is en wat niet, net zoals in gesprekken met andere vrienden.

Huisnamen worden meestal spontaan bedacht, meestal al door oud huisgenoten. Zo heeft het huis waar ik zelf in woon geen naam. Maar het huis dat momenteel wordt bewoond door Judith, Julian en Laura heeft, zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen, wel een naam: Huize Elmo. Mijn vraag aan hen was dan ook: Waarom heet jullie huis zo? Judith schept meer duidelijkheid over deze duidelijk studentikoze naam. Alhoewel het huis nu gedomineerd wordt door AEGEEers, was het eigenlijk eerst een Dizkartes huis. Het verhaal gaat dat twee van deze oud-huisgenoten de naam hebben bedacht toen ze samen brak Sesamstraat aan het kijken waren en Elmo voorbij zagen komen. Ze vertelt ook dat er foto’s van Elmo door het huis hangen, en er bij wijze van mascotte ook een Elmo knuffel is die mee wordt genomen op huisuitjes.

‘‘Het is natuurlijk een mogelijkheid om je niet-AEGEE- huisgenoten weg te pesten’’

Omdat we altijd bezig zijn met het uitbouwen van het merk “AEGEE” zouden er best nog meer AEGEE huizen kunnen ontstaan. Ik vroeg Huize Elmo daarom ter afsluiting om tips voor AEGEEers met AEGEE huis ambities. Laura begint: het isnatuurlijk een mogelijkheid om je niet-AEGEE- huisgenoten weg te pesten, en dan op de borrel AEGEEers de vrije kamer aan te praten, maar even serieus. Het is iets wat in mijn optiek niet te forceren is. Dus wees gewoon een goede huisgenoot en wacht totdat er een kamer vrij komt in je huis. Gooi de vrijgekomen kamer vervolgens in de AEGEE-Groningen Facebook groep en vraag op borrels of mensen niet willen verhuizen. Het enige wat je dan nog te doen staat is je resterende niet-AEGEE-huisgenoten ervan te overtuigen waarom de AEGEEer toch te beste keuze is als nieuwe huisgenoot! Judith vult nog aan: er bestaat natuurlijk ook nog de mogelijkheid om je niet-AEGEE-huisgenoot mee te slepen naar borrels en activiteiten om ze zo te overtuigen lid te worden van AEGEE. Ik vraag of dat al gelukt is bij de laatste niet-AEGEEer in het huis. Daar moeten ze helaas nog ontkennend op reageren.

Als afsluiter denk ik dat als je aan een bewoner van een AEGEE huis vraagt welk AEGEE huis het gaafst is, je altijd hetzelfde antwoord krijgt: dat van ons!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl