HelloGoodbye: Ruben Huidekoper

HelloGoodbye Ruben Huidekoper 01

Na een uitgebreid warenonderzoek op de Nederlandse televisiebuis, besloot de redactie dat zij ook niet om het succesverhaal van Joris Linsen heen kon. Daarom combineren we vanaf nu onze verenigingshobby met een geweldig televisie-format, succes gegarandeerd! ‘I say hello, you say…’

Wat was je voornaamste reden Nederland gedag te zeggen?
Ik werd gedwongen vanuit mijn studie! Haha, weliswaar heb ik wel met veel enthousiasme hier graag aan toe gegeven, maar technisch gezien is dit waar. Bij de studie International Business móét je als onderdeel van je bachelor ergens studeren in het buitenland. Toen heb ik dus maar het nuttige met het aangename verenigd en mijn pijlen gericht op feeëriek Singapore.

Waarom koos je juist voor deze bestemming?
Oh, daar lag een verscheidenheid aan redenen aan ten grondslag. Allereerst, omdat de universiteit een goede reputatie had en ik wel academisch gefocust wilde blijven. Daarnaast leek me dit ook een interessante bestemming, omdat Singapore in mijn ogen echt een beetje de poort naar Azië was. Een Westerse oase temidden bruisende en hectische Aziatische culturen. Een uitgelezen bestemming ook om een vergelijking tussen Oost en West te kunnen maken. Dat uitzonderlijk eclectische karakter is wat me voornamelijk aansprak.

Wat miste je het meeste aan Nederland?
SPINAZIE! Donderdagen aan de E Thomassen a Thuessinklaan hier in Groningen gaan bij ons onder de tot de verbeelding sprekende geuzennaam ‘’Spinaziedonderdag’’! Lekker even een middagje vrijhouden om ontspannen tijd te besteden aan twee grote liefdes: Games of Thrones en een dampend bord spinazie à la crème(Mexicaans bestellen aan het einde van de avond optioneel). Daar hoort dan eigenlijk ook nog tabasco bij, maar ik kan niet zeggen dat ik in de categorie ‘’pittige specerijen’’ daar iets te kort ben gekomen! ;P

Merkte je zelf dat je als Nederlander verschilt van de mensen die je daar hebt ontmoet?
Ja, op zich wel. Maar het is niet zo opzichtig. In oorden als Bangladesh, bijvoorbeeld, wordt je al uren lang aangestaard als je een korte broek bij 30+ Celsius draagt. Singapore, daarentegen, is wel erg Westers georiënteerd, maar de Aziatische cultuur prevaleert wel. Iedereen is wat geslotener, maar als je eenmaal kennis hebt gemaakt en vertrouwen gewonnen dan is iedereen juist heel hartelijk en verwelkomend. Dat je als Westerse exchange student bij een Chinese familie thuis werd uitgenodigd om Chinees Nieuwjaar te vieren was bijvoorbeeld helemaal niet uitzonderlijk. Anyway, ik heb hier nooit een probleem mee gehad. Goede roommates in een apartement met zwembad, fitnesszaal en tennisbaan helpt een boel! ;P

Is je opvatting van Nederlanders verandert nu je weg bent geweest?
Mijn opvatting over de Nederlanders niet zozeer, maar ik moest wel weer wennen aan het beeld van iemand die in de Amsterdamse metro een kauwgompje op de grond gooit.

Voor hoe lang hebben we je gedag gezegd?
Een slordige 6 maanden.

Welke stereotypen bleken toch echt waar te zijn?
Uuuhm,…..Chinezen eten rijst? Ik weet het niet. Singapore is eerder een samenleving die alle stereotypen vernietigt. Een land met zo’n divers etnisch palette, waar men in het openbaar in harmonie met elkaar omgaat?

HelloGoodbye Ruben Huidekoper 03

>Een land met zo’n afhankelijke, maar toch stabiele economie? Een land waar regels en wetgeving legitieme fetisjismen zijn, maar wat nooit als een politiestaat aanvoelt? Fascinerend, inspirerend en verrijkend.

Wat was je meest bijzondere ervaring?
Hmmm, ik zou hier wel wat gekke verhalen en anecdotes over de gemaakte reizen in Azië kunnen maken, maar daar zou ik Singapore zelf te kort mee doen. Het is lastig te zeggen. Het is een cliché, maar het is bij uitstek zo’n trip waarvan de algehele ervaring de meest bijzondere ervaring is. Een combinatie van factoren. Dingen als in een vreemd land vanaf het begin alleen je weg moeten vinden en voor korte tijd daar je leven inrichten. Persoonlijke ontwikkelingen op cognitief, mentaal, academisch/professioneel en sociaal gebied die ik daar heb doorgemaakt hebben voor mij deze reis bijzonder gemaakt.

HelloGoodbye Ruben Huidekoper 02Ben je per vliegtuig/fiets/riksja/paard en wagen/autoped gereisd?
Internationaal uiteraard met het vliegtuig, maar op lokaal niveau was in sommige delen van Azië ook de olifant een hele vatbare optie.

Wat heb je het meest aan Grunn gemist?
De freakin’ Ome Ko op woensdagavond natuurlijk(en dan voornamelijk het betaalbare bier daar)!

Ben je bekend met een lokale beroemdheid van Singapore (a la Jan Smit, Pietje met z’n vinger in de dijk, het Zeeuwsmeisje, etc) Zoja, hoe vond je zijn/haar invloed op je bestemmingsplek
Absoluut.

De invloed van Lee Kuan Yew, de grondlegger van modern Singapore, vloeit nog overal. Hoewel de oude Yew inmiddels zelf niet meer aan het roer staat blijft hij in de publieke opinie een sleutelrol spelen: de Nelson Mandela van Singapore. Hij heeft feitelijk nog heel veel concrete politieke macht. Ten tijde van abdicatie heeft hij namelijk een nieuwe politieke functie voor zichzelf gecreeërd, die van ‘’Minister Mentor’’. In die hoedanigheid begeleidt en stuurt hij zijn opvolgers, waarvan de huidige zijn kleinzoon is.De zeer beperkte persvrijheid zegt eigenlijk ook genoeg over de status en macht van prominente politieke figuren.

Je ging op reis en nam mee? Wat ontbreekt er absoluut niet in je koffer?
Iphone, voor van alles en nog wat. Helaas ontbrak hij na een tragisch incidentje in de jungle van Laos wel in de koffer terug naar huis….

Wie heb je het eerst hello gezegd bij terugkomst/het laatst goodbye gezegd bij afscheid?
Mijn moeder bij terugkomst en een vriendin bij vertrek!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl