De Rugzak van Adriaan!

Als fervent reiziger nemen we allemaal met liefde onze zware rugtassen en koffers mee de hele wereld over. Maar waar zijn deze tassen nou allemaal geweest? En wat hebben ze daar meegemaakt? Wij nemen een blik in deze zo geliefde rugzak om te kijken wat ze allemaal meegemaakt hebben. Deze keer nemen we een kijkje in de rugzak van Adriaan!

Even een voorstel momentje: wie ben je, hoe oud ben je en wat studeer je?
Ik ben Adriaan, 26 jaar en ik studeer Biologie. Ik ben in 2009 begonnen en hoop over twee jaar klaar te zijn. Ik ben nu bezig met mijn master, momenteel met een soort van inleiding in mijn project waar ik mee bezig ga het komende halfjaar. Het is een project van PRISM. PRISM gaat over geestesziektes en hoe we dat anders kunnen aanpakken. En of we dan verschillende verschijnselen die bij ziektes voorkomen kunnen linken aan dingen die fout zitten in iemands hersenen. We gebruiken daar muizen voor en we onderzoeken social withdrawal. Zeg maar terugtrekken, want dat komt bij heel veel geesteszieken voor. Bijvoorbeeld bij autisme, depressie, schizofrenie en nog wat dingen. En bij muizen kun je dus niet zien welke van de ziektes het is. Bij een mens is dat duidelijk, maar bij modeldieren is dat lastiger. De vraag is dus eigenlijk waarom ze dat doen.

Het is een beetje omdat psychologie soms niet werkt. Psychologie is heel mooi en je kunt er heel veel mensen mee helpen, maar de manier waarop ze mensen in hokjes drukken, zo van jij hebt dit en jij hebt dat, om op die manier te handelen, klopt niet. Omdat het eigenlijk altijd niet, naja, gedeeltelijk werkt het wel natuurlijk, maar voor het grootste gedeelte van de mensen werkt het niet. Dus dat moet verbeterd worden en dat is waar we mee bezig zijn. Je hebt bijvoorbeeld een ander initiatief uit Amerika, die heeft ADHD onderzocht en zij hebben drie verschillende subvormen van ADHD gevonden. Deze informatie is erg bruikbaar om nieuwe, betere en persoonlijke medicatie te ontwikkelen.

Hoelang ben je al lid bij AEGEE en wat heb je zoal gedaan?
Sinds 2013? Iets meer dan 3 jaar. Nou, ik heb bij de AcCie gezeten, vandaar dit vest (Adriaan droeg tijdens zijn interview zijn oude commissie vest). Daarna heb ik bestuur gedaan (collegejaar 2014/2015,) en daarna de EuropaCie. Ja, ik heb heel veel dingen gedaan, weet je, heel veel dingen. Nu zit ik al een hele tijd in de kascontrolecommissie.

Ook op Europees niveau actief geweest?
Nee, nee, neeee. Ik ben wel naar een AGORA geweest, maar dat is niet iets voor mij.

Wat is je ultieme reisbestemming?
Nieuw-Zeeland, want daar is Lord of the Rings opgenomen. Het lijkt mij sowieso wel een mooi land maar ja, het zijn opzich wel mijn lievelingsfilms. Plus dat het meteen ver weg is. Een ultieme reisbestemming moet gewoon ook heel ver weg liggen.

Wat zijn plekken waar je niet zo snel heen zou gaan?
Uhm, dat is wel lastig. Afrika. Gewoon heel Afrika. Uhm Midden-Oosten. Ja, er zijn nog wel wat. Landen zoals Colombia… trekt me ook niet heel erg. Waarom? Afrika, want het is Afrika. Er is altijd iets mis met Afrika. Zo van malaria, sicke muggen. Ja, je hebt er wel coole dieren, je hebt savannes en das wel heel vet, maar verder zijn het vooral ziektes en oorlog en warlords, en dat soort ellende.

En dan zijn er vast wel mooie stukjes tussen, maar ik ben bang dat als je er dan heen gaat, en je hebt dan een mooi stukje, dat je dan er tussendoor geleid wordt door een of andere safari-achtige organisatie. Ik zou er wel heen willen als je iemand kent die er woont en dat diegene het dan laat zien, maar verder trekt Afrika mij gewoon niet heel erg. Het is er ook gewoon heel warm. En ik hou niet per se van warm.

Wat is het leukste wat je hebt meegemaakt bij AEGEE?
Oeh ik kan haast niet iets goeds zeggen. Ik moet haast mensen beledigen. Maar gelukkig zijn er ook wel mensen weg. Ik denk dat Istanbul (excursie in 2015, red.) wel een van de vetste dingen was die ik met AEGEE heb gedaan. Dat was gewoon heel vet, maar dat lag ook aan de locatie die we hadden en het contact met de hostel-eigenaar. De hostel-eigenaar was echt super aardig en die heeft ons toen daar mee uit genomen, dat was echt geweldig. En je sliep daar naast de Hagia Sofia en de Blauwe Moskee, zeg maar als je op het dakje stond kon je ze allebei zien. Daarnaast sliepen we met 20-25 man op één kamer en dat vond ik echt super mooi. Dat was echt gewoon… chaos, maar er was niet echt een keuze en ja, dat soort dingen vind ik vaak het leukst. Gewoon dat je met mensen bent en dan boeit het mij minder waar ik naartoe ga. Maar ik ben misschien ook wel bevooroordeeld omdat ik daar een hele week was, wat een heel ander gevoel geeft dan een korte reis.

Wat is de leukste bestemming waar je ooit geweest bent?
Mijn leukste bestemming was Marrakesh (Lustrumreis van AEGEE in 2013 jaartal, red.). Dat was wel echt supervet. Dat is wel Afrika natuurlijk, maar Marokko is wel één van de meest Westerse Afrikaanse, in ieder geval zo schilderen ze zichzelf een beetje af, al valt het wel mee, maar een van de meest verwesterde landen in Afrika.

Marokko is gewoon echt een andere cultuur. Je kunt zo ver in Europa reizen als je wil, maar het is altijd Westers. En tuurlijk is Oost-Europa wel anders, maar het zijn nog steeds bleekscheten die katholiek of iets in die richting zijn en mensen die daar uit voortkomen. In Marrakech was het gewoon allemaal van: kleine kraampjes, want je mag geen geld lenen. Dat mag niet van de Koran. Daarom hebben ze gewoon al hun bezittingen in het kraampje liggen. En sommige huisjes zijn helemaal vol met boutjes en moeren en gewoon dat soort shit. Heel erg mooi, het is gewoon echt een hele andere cultuur. In plaats van dat je luie Spanjaarden hebt ofzo. Dat boeit mij minder. Het kan natuurlijk ook irritant zijn, want je hebt constant mensen achter je aanlopen die je dingen willen verkopen. Dat is dan voor mannen minder moeilijk, maar voor vrouwen wordt dat toch lastig. Ook weet je niet wat je wel of niet kunt eten. Maar ik heb geen indigestie gehad dus…

Kon je je daar wel met Engels redden dan?
Ja, want ze willen echt dingen aan je verkopen dus Engels, Nederlands, Frans, Duits, ze spreken echt alles daar! “Kijken, kijken, niet kopen!’’ Dat soort dingen. Dat weten ze allemaal. Ze herkennen ook dat je Nederlands bent. Dat ze iets willen verkopen, gebeurt vooral als je langs de kraampjes loopt en soms heb je een zwerver, die dan net doet alsof hij je rondleidt. Hij loopt dan gewoon een beetje achter je aan en aan het eind vraagt hij dan geld. Dat hebben we één keer gehad en toen zijn we eigenlijk gewoon met de gezichten naar elkaar toe in een cirkeltje gaan staan, totdat hij wegliep.

Wat is het grootste paniekmoment tijdens een reis geweest?
Um lastig. Er is vast wel een keer iets gebeurd. We hebben een keer een dag in Berlijn (excursie, 2015) gehad dat we wakker werden en dat er iemand nog niet terug was van het feesten. We wisten wie het was en dat het waarschijnlijk wel goed zou komen. Maar ik had wel zoiets van oh, dit is niet heel erg chill. Maar verder.. niet echt paniek momenten gehad. Als ik met reisjes meeging ben ik nooit echt iets kwijtgeraakt. Nou ja, ik heb een keer een boek laten liggen in het vliegtuig. Verder ging het voor mij altijd wel goed. Ik was ook niet verantwoordelijk tijdens die reisjes. Als ik iets kwijt raak denk ik van ja… jammer. Er is ook nog nooit een portemonnee ofzo van mij gestolen. Dat lijkt mij wel extreem kut. Dat je dan naar de ambassade moet enzo. Maar volgens mij is dat tijdens mijn reisjes nooit gebeurd, maar dat weet ik niet zeker.

Wat is het beste wat je ooit in het buitenland hebt gegeten?
Oeh. Ik ben een soort van vegetariër, dus ik ga iets heel slechts zeggen. Maar in Skopje (excursie, 2014) heb je een bepaald restaurant die wij ‘de Hemel’ hebben genoemd. Je had daar een soort van stoofpot en in plaats dat ze daar aardappels erbij gooiden, gooiden ze er meer vlees bij. En in plaats van dat ze er groenten bij gooiden, gooiden ze er nog meer vlees bij en toen gooiden ze er nog kaas overheen. Dus het was drie verschillende soorten vlees, wat heel lang had staan sudderen, met kaas eroverheen. Het was.. het was mooi.. ja. Glorieus.
In Marrakech heb ik ook wel heel vaak lekker gegeten. Dat je gewoon zo’n tajine met verschillende ingrediënten krijgt, maar het kostte daar ook gewoon niks

Het smerigste wat je ooit gegeten heb in het buitenland?
Koude patat in Istanbul denk ik. Het was op een avond dat het heel koud was en we zaten in één of ander guur restaurantje, wat eigenlijk te klein was, met te veel AEGEE’ers die allemaal een plekje zochten. Dit was toevallig de plek waar we allemaal op uitkwamen. We hadden eten besteld, maar we kregen gewoon als voorgerecht een soort van bord met een paar patatjes die gewoon allemaal dus al koud waren. Die hebben we toen geprobeerd ergens weg te stoppen. Dus technisch gezien heb ik het niet opgegeten.

Met wie van AEGEE zou jij wel op reis willen?
Sowieso mijn oud-bestuur. Dat is heel fijn, als ik met hen op reis was hoefde ik zelf nergens aan te denken, want zij gaan zo vaak en alles was dan wel gewoon geregeld. Dus met hun ja, heel makkelijk en heel gezellig. Verder ook wel met meer mensen, maar dat ligt eraan. Ik zou met genoeg AEGEE’ers wel op reis willen. Daarom zit je ook bij AEGEE volgens mij.

Waar zou de reis naar toegaan?
Oh, waarschijnlijk Spanje. Barcelona waarschijnlijk, omdat dat Susans (zat bij Adriaan in het bestuur, red.) favoriete plek is en mijn hele oude bestuur is ingericht op Spaanse shit. Ja Spanje. Anders gewoon een ander goedkoop land.

Heb je ultieme reistips?
Niet echt?… Ja: doe geen domme dingen. Word nooit veel te dronken in het buitenland. Doe dat gewoon hier. Doe nooit drugs in het buitenland, dat is heel belangrijk! Je kan het hier gewoon allemaal doen, doe het hier. Doe het niet daar. Je kunt beter hier opgepakt worden… dan waar dan ook. Oh en neem de goede mensen mee op reis. En zorg dat je genoeg onderbroeken bij je hebt.

Wat zit er sowieso altijd in je tas als je op reis gaat?
Onderbroeken, speelkaarten en sowieso een boek. Maar dat is niet heel bijzonder, ik weet niet. Fantasyboeken, gewoon shit die je kan lezen terwijl je eigenlijk te moe bent om te lezen. Als je met RyanAir ofzo vliegt, dan vlieg je gewoon laat en zit je in een vliegtuig en dan moet je soms afleiding hebben, omdat de persoon naast je superhard snurkt. Een aanrader is the Witcher, ja, dat moet je sowieso lezen… als je van fantasy houdt.

Tijdens het reizen doe je vele ervaringen op en soms moet je dan moeilijke beslissingen nemen.

Vliegtuig of liften?
Sowieso vliegen. Eigenlijk hou ik helemaal niet van liften, want als ik met de auto ga, wil ik eigenlijk het liefst zelf rijden en beslissen waar ik langs ga en bij liften moet je ook lang staan wachten. Tuurlijk het is gratis, maar ik heb liever dat ik gewoon ergens ben.

Hotel of camping of hostel?
Als je geld hebt is een hotel fijn, maar een hostel is heel gezellig (al is het wat moeilijker slapen) en een camping kan ook wel. Het kan allemaal wel, het is allemaal wel goed. Maar dat is ook wel een beetje mijn reistip: probeer het niet te groot te maken en ga gewoon op reis en kijk wat er gebeurt en zorg dat je het naar je zin hebt. Je kunt wel zoveel mogelijk dingen vooruit gaan plannen, maar ik ga liever gewoon ergens naartoe en ik zie wel wat er is. En ja misschien mis je dingen, maar mis je het ook echt als je het niet gezien hebt? Je kan er altijd nog een keer heen gaan en er zijn foto’s van als je het echt wil zien.

Nooit meer de stad uit of een ledemaat naar keuze verliezen?
Ik zou er wel een been voor over hebben om nog de stad uit te kunnen. Ze hebben wel goede protheses tegenwoordig.

Toeristische hoogtepunten of lokale ontdekkingen?
Lokale ontdekkingen. De plekken waar iedereen altijd naar toe gaat zijn zeker mooi, maar het is niet echt wat me trekt aan een stad. Het is meer het gehele plaatje ofzo. Tuurlijk ik ga er wel langs, dat had ik in Marrakesh ook, maar als ik op vakantie ben zijn de chille momenten niet de momenten van: oké we gaan nu hierheen, en nu hier en nu hier. Dan vraag ik me op een gegeven moment af: ‘Ben ik aan het werk? Moet ik echt alles zien?’ Dus ik ga dan veel liever ergens naartoe, ergens wat drinken en gewoon tegen wat dingen aanlopen. In Marrakech bijvoorbeeld hebben we heel veel toeristische dingen gedaan, maar op de laatste dag zijn we gewoon ergens in een park gaan zitten kaarten en dat was echt super gezellig,dat vind ik ook wel een beetje belangrijk aan een vakantie. Liever gewoon rustig aan doen.

Alleen of in een groep reizen?
Ik ga liever ergens alleen naartoe en als ik daar ben in de groep. In mijn bestuursjaar heb ik heel veel gevlogen en als je dan met een groep bent, is er altijd wel iemand die nog een boek moet zoeken, of zijn veters moet strikken, naar de wc moet gaan of wat dan ook en zo ben je echt uren kwijt aan helemaal niks. Toen ging ik in mijn eentje naar Budapest toe en dat was echt zooo relaxed. Ik dacht echt: ‘Waarom gaat dit anders altijd zo moeilijk?’

Helemaal naar de kloten of vroeg er op uit
In het buitenland hoef ik niet per se dronken te worden ofzo. Toen we in Istanbul uit gingen was dat heel erg leuk, maar dat hoeft niet elke avond ofzo. Een keertje is leuk, maar ik hoef dan niet helemaal knetterlam te gaan, nee. Ik ga dan liever een beetje vroeg op en ergens naartoe. Als je uitgaat is het de volgende dag ook een ochtend dat je uitslaapt.

Op je slippers 20 kilometer door de bergen moeten, of met bergschoenen aan 10 kilometer moeten zwemmen?
Ik heb het gevoel dat je bij het tweede dood kan gaan, dus ik denk dat 20 kilometer door de bergen op slippers toch een stuk minder moeilijk is.

(nog) een jaar bestuur, of nooit meer AEGEE?
Nooit meer AEGEE. Maar dat komt vooral omdat ik geen tijd meer heb voor een bestuursjaar. Ik zou zo nog een bestuursjaar doen maar geld, lening dat soort dingen. Nee, daarvoor ben ik te laat bij AEGEE gegaan.

McDonalds of Burger King?
Beide niet. Echt geen fastfood. Wel KFC trouwens.

Voor de nachtelijke trek: Kebab of Pizza?
Pizza met kebab.

Als jij een cocktail zou zijn, welke ben je dan?
Ik ken niet zoveel cocktails eigenlijk. Een Tequila Sunrise, want ik weet wat dat is.

Nog een andere reden waarom je juist dit drankje bent?
Ik ben een Tequila Sunrise, want ik ga pas naar huis als de zon opkomt.

Als jij een superheld zou zijn, welke superkracht zou je hebben?
Dit is wel lastig want de meeste superhelden hebben meestal wel iets van twee dingen. Ik bedoel: Thor heeft een hamer waar hij een soort van mee kan vliegen. Ik denk dat ik super sterk zou willen zijn want dan kan je ook heel hoog springen en dat is ook een soort van vliegen en dat is goed genoeg voor mij.

Wil je liever iedereen zijn gedachten horen of dat iedereen jouw gedachten hoort?
De gedachten van iedereen, maar ik denk dat ik mezelf dan gewoon van kant zou maken.

Speciaal voor Adriaan: Nooit meer woordgrappen mogen maken, of je hoofd kaal.
AHHHH. MMMMMM. Moet mijn baard er dan ook af?

Ja alles.

Neee. Neee. Nee. Dit is echt niet eerlijk. Alle oude mannen in mijn familie hebben een kaal hoofd, geen baard en dan zo’n ronde glimmende bol als hoofd en dat staat ze echt niet heel goed. Maar ik zou mijn hoofd kaal scheren. Omdat woordgrapjes leven zijn. En haar groeit terug.

Of niet meer.

Nee het groeit wel terug.

En de belangrijkste vraag van allemaal: Capibara vs hamster?
Ik zou wel een Capibara willen hebben, maar dan zou ik hem wel willen opeten. Ik denk dat dat best wel lekker is. Maar verder ben ik flexitarier!

Levensmotto?
Ik heb twee dingen kunnen vinden die wel erg tot me spreken, dat zijn: “Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up again” (Alfred, Batman begins) en “To live is to suffer, to survive is to find some meaning in the suffering” (Friedrich Nietzsche). Lekker deprimerend einde!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl