Fly forward met AEGEE-Groningen

De Agora is al een poos geleden en je hebt je alweer kunnen aanmelden voor Agora Chisinau! Hoog tijd om te vertellen wat er in Bergamo gebeurd is en waarom je Agora Chisinau zeker niet mag missen!

Het begon allemaal maanden geleden, reisgidsen vol met hotels aan zee. Toch gingen we niet naar zee, noch bleven we in Groningen bij het Gras van het Noorderplantsoen. De koffers werden gepakt en we vertrokken met de altijd goede vriend Ryanair naar het Noord-Italiaanse Bergamo.

Fly forward met AEGEE-Groningen 01

Eerst werd Milaan een dagje bekeken en werd er van ijsjes en pizza genoten. Daarna was het echt tijd om naar Bergamo te verkassen. Eenmaal daar aangekomen kwamen we een enorme sporthal binnen, waar we de komende dagen gezellig met 1000 anderen door gingen brengen.

Na een eerste kennismaking met Bergamo en de AEGEE-fair was het tijd voor de officiële opening. In het prachtige oude operagebouw van de stad was er een wervelende show vol muziek, dans en speeches van onder andere de burgemeester en rector magnificus van de universiteit van Bergamo.

Fly forward met AEGEE-Groningen 02

Na de feestelijke opening was het tijd voor het serieuze werk. Het werd tijd voor de plenaries en prytania. De plenaries zijn de algemene vergaderingen, terwijl bij de prytania de voorstellen in kleinere groepen besproken worden om tot een positief of negatief stemadvies te komen, wat vervolgens weer besproken wordt tijdens de Plenaries. Uiteindelijk wordt er door de delegates, de leden die de locals vertegenwoordigen, gestemd. De delegates zijn ook de leden die de vragen mogen stellen, zodat het niet een enorme chaos wordt. Tijdens de Agora Bergamo waren onze delegates: Nikki Stokkel. Mark Pasma en Karlien Kruizinga.

Fly forward met AEGEE-Groningen 03

Alle vergaderingen klinken misschien heel saai, maar dit is zeker niet het geval. Er valt altijd wel wat te beleven. Zo kwam de Network Commission met een negatief statement over hun bestuursverantwoorlijke. Deze persoon had echter net geherkandideerd en de stemming over het kandadituur had al plaatsgevonden voor de informatie bekend werd. Na het statement kwam meteen AEGEE-Enschede het podium opstormen om opheldering te vragen en de stemresultaten eerder bekend te maken, omdat deze informatie het stemgedrag van de delegates had kunnen beïnvloeden. Na verschillende discussies, statements en skypesessies, trok deze persoon zich uiteindelijk terug. Gelukkig is de Agora niet altijd drama, maar deze drama kan de Agora ook heel interessant maken. Je leert veel beter begrijpen wat er buiten Groningen allemaal in AEGEE gebeurd.

In Bergamo is het nieuwe Comité Directeur verkozen, zij zijn het bestuur van AEGEE-Europe en zullen de vereniging dit jaar gaan leiden. Daarnaast zijn er ook Network Commissioners, leden van de Juridical en Working Group coördinators verkozen.

Fly forward met AEGEE-Groningen 04

De Agora vindt echter niet alleen overdag plaats, ook ’s nachts is er genoeg te beleven. Zo is er elke dag een themafeest, waar iedereen zich met verve uitleeft voor de beste thema outfits. De Agora is vier dagen samen met honderden andere AEGEE’ers uit heel Europa samen zijn. Samen klagen dat de douches koud zijn, het eten niet lekker is en dat je te weinig slaapt hebt. Desondanks blijft de Agora toch altijd genieten!

Hier nog een aantal interessante statistieken overzichtelijk in een lijstje geplaatst:

 • 1 gestolen bestuurspet
 • 1 gestolen AEGEE-Groningen banner
 • 1 noodskypemeeting met Brussel
 • 1 teruggetrokken verkozen bestuurskandidaat
 • 1x avondeten op de grond voor de ingang van de vergaderzaal
 • Meerdere regelacties van leden van AEGEE-Groningen
 • 3x Mark Pasma die naar het hoofdpodium rende, maar toch ook weer terugkwam zonder het podium te bestijgen
 • 1 Groningse SU-promovideo die is getoond tijdens de Agora
 • 1000 AEGEE’ers in één slaapzaal
 • Oneindig veel beveiligings- en ambulancepersoneel tijdens de European Culture Night
 • 1x kennismaken met polenta
 • 1x een emotionele President die de zaal uitstormt
 • 1x Hiphopdance energizer
 • Heel veel Spanglish
 • 1 vette opening met een dansende opa
 • 4 themafeestjes: opera, full moon, anything but clothes en de European Culture Night met nationalistisch getinte outfits.

Fly forward met AEGEE-Groningen 05

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl