Nog nooit post uit Rusland gehad? Begin met postcrossing en krijg kaartjes van over de hele wereld!

Heb je via de AEGEE Christmas-postcrossing een leuke kaart gekregen en wil je er nu meer? Of heb je er genoeg van dat je alleen maar rekeningen in de brievenbus vindt? Begin dan met postcrossing! Dan ontvang je kaartjes van over de hele wereld. In dit artikel lees je er alles over, dus lees snel verder!

Echte post

Veel mensen zijn het tegenwoordig zat om alleen maar vervelende brieven op de deurmat te ontvangen. Ze willen ook wel weer eens een echt kaartje in de brievenbus, zoals vroeger! Op die manier is postcrossing ontstaan. Gewoon een leuk kaartje naar iemand anders sturen. Met postcrossing ontvang je het adres van een vreemde ergens op de wereld. Daar stuur je een kaartje heen. Wanneer jouw eerste kaartje is aangekomen, ontvang je van een andere vreemde ergens op de wereld een kaartje terug. Je schrijft dus niet steeds met dezelfde personen. Op die manier krijg je steeds weer kaarten van verschillende mensen en uit verschillende landen.

Als je een kaart aanvraagt met de knop ‘send a postcard’ op de website dan krijg je random een adres toegewezen van iemand die een kaartje moet ontvangen. Aan de hand van een profiel kun je een kaartje kiezen dat bij de persoon waar je iets naartoe stuurt, past. Maar dat hoeft niet per se, je kan ook gewoon iets sturen wat je zelf leuk vindt. Op de achterkant kun je een leuke tekst schrijven. Zelf kun je op je eigen profiel wat over jezelf vertellen, ook kan je aangeven wat je leuk zou vinden om te krijgen.

Goedkoop ‘reizen’

Als je aan postcrossing doet, dan kun je dat eigenlijk wel zien als een goedkope vorm van reizen. Je leert nieuwe mensen kennen doordat je steeds een nieuw adres krijgt. En je krijgt kaarten van over de hele wereld, en leert zo nieuwe plekken kennen, nieuwe mensen en weetjes over een land of stad. Het is goedkoper dan echt op reis te gaan, want je blijft gewoon thuis. Het kost natuurlijk wel een (internationale) postzegel en een kaartje, maar dat is altijd nog goedkoper dan een vliegticket!

Mijn postcrossing-account

Zelf ben ik iets langer dan twee jaar lid op postcrossing en ik heb inmiddels al veel mooie, leuke en bijzondere kaarten mogen ontvangen. De teller staat inmiddels op 74 ontvangen kaarten, zelf heb ik er 73 verstuurd. Je kan zelf kiezen hoe actief je aan postcrossing doet, omdat je zelf bepaalt wanneer je een kaart wil sturen. Aan het begin mag je nog wel minder kaarten tegelijkertijd sturen dan later, je mag eerst bijvoorbeeld 5 kaarten tegelijkertijd aan het reizen hebben. Hoe meer kaarten je verstuurd hebt, hoe meer kaarten je tegelijkertijd onderweg mag hebben.

De landen waar ik van ontvangen heb

Na die twee jaar heb ik inmiddels dus al 74 kaarten ontvangen, uit verschillende landen. Ik zal er een aantal noemen:

Mijn eerste kaart ontving ik uit Duitsland. Duitsland is een actief postcrossing-land, er zijn daar veel mensen lid. Niet zo gek dus dat mijn eerste kaart daar vandaan kwam. Inmiddels heb ik 12 kaarten uit Duitsland gekregen.

Een ander land dat veel postcrossers heeft, is Rusland. Dertien kaarten heb ik tot nu toe uit Rusland ontvangen. De tekst die mensen op hun kaartjes schrijven, is soms wel grappig. Zo heb ik op mijn profiel staan wat ik studeer, dus schreef iemand op de kaart ‘pedagogy is a very essential science for women’. Verder heeft iemand uit Rusland mij verteld over het Baikal-meer, waar ze vlakbij woonde. Ik had hier nog nooit eerder van gehoord, dus soms leer je er ook nog wat tijdens het postcrossen! Ook iemand uit Rusland vertelde mij over de eerste schooldag na de zomervakantie daar. Zij was zelf lerares en schreef dat kinderen op 1 september, de eerste schooldag, altijd bloemen meenemen voor hun leerkracht. Dat soort feitjes vind ik altijd wel leuk om te lezen.

Ik vind het verder altijd bijzonder om kaarten uit bijvoorbeeld Japan te ontvangen. Ze hebben daar mooie kaarten, ze schrijven mooi én ze hebben ook nog supermooie postzegels.
Soms zit er ook wel eens een raar kaartje bij. Zo kreeg ik eens een kaartje uit Oekraïne van iemand die een hoop spaarde. Hij schreef ‘ik spaar dit en dit en dit en dit etc. Schrijf me a.u.b. terug!’ Zijn adres zat er op geplakt zodat ik hem terug kon schrijven. Dit heb ik niet gedaan, omdat postcrossing niet bedoeld is om van alles te sparen en ik vond het raar dat hij alleen maar opsomde wat hij wilde hebben.

Maar goed, de meeste kaarten die ik ontvangen heb, waren wel gewoon heel leuk gelukkig. Er zijn nog veel meer landen waar ik kaarten uit ontvangen heb, zoals: Singapore, Brazilië, de Verenigde Staten, Maleisië, Portugal, Finland en China.
Het leuke is dat je zelf bij je statistieken kan zien waar je allemaal op de wereld kaarten naartoe hebt gestuurd en van welke plekken op de wereld je kaarten ontvangen hebt. Dit kun je zien met allemaal lijntjes op een wereldkaart.

Bijzonder verhaal

De meest bijzondere ervaring met postcrossing was voor mij wel wat ik uit Zuid-Korea ontving. Het begon al met een grote envelop die ik op mijn deurmat vond. Normaal met postcrossing stuur je elkaar alleen enkele kaarten, daar hoeft dus geen envelop omheen. Veel postcrossers vinden het leuk dat je aan de kaart kan zien dat hij een stuk gereisd heeft. Maar goed, dus een envelop. Er zaten verschillende postzegels op uit Zuid-Korea, dus ik werd wel nieuwsgierig. Toen ik de envelop openmaakte, zag ik 5 (!) kaarten, in plaats van de gebruikelijke enkele kaart. Ze kon niet kiezen. Daarnaast zat er ook nog een trouwkaart in. Het bleek dat deze Zuid-Koreaanse vrouw binnenkort ging trouwen met haar Nederlandse man. Na haar huwelijk in Zuid-Korea, gingen ze verhuizen naar Terschelling! Ik vond het wel heel bijzonder om zoiets te mogen ontvangen.

Zo ontvang je dus met postcrossing veel persoonlijke verhalen. Wil je het ook gaan proberen? Op www.postcrossing.com vind je meer informatie over het postcrossen. Veel plezier!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl