Knallend het nieuwe jaar in in 7 stappen!

Daar ging je dan het nieuwe jaar in,kort na twaalven is alles een vage vlek, je hebt alleen nog een halve herinnering van een boze Bedummer die je in een volle Brouwerij in je gezicht elleboogt omdat je per ongeluk op zijn teen stond. De volgende ochtend hijs je je met moeite richting de verplichte familiebijeenkomst. Na je maag met wat blokjes kaas en plakjes worst te hebben gekalmeerd vraagt je opa of je waardig over de drempel bent gegaan. Je voelt de blokjes naar boven komen. 366 dagen (want 2016 was een schrikkeljaar) later blijkt dat die dag zich heeft doorgetrokken: 2016 werd een jaar vol dode beroemdheden, gebombardeerde ziekenhuizen en teleurstellende verkiezingsuitslagen.

Dit hoeft nooit meer te gebeuren indien men zijn of haar oudejaarsavond fatsoenlijk plant. Voor de meer chaotischer AEGEEers is daarom hier een actieplan. Disclaimer: deze gids is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de auteur en zijn cirkel en daarbij geen garantie tot succes.

Stap 1: stel je prioriteiten
Voor je aan de hele ellende begint moet je je misschien afvragen wat oudejaarsavond voor je betekent. Stel werken aan je deadline nog maar een middagje uit, zet je telefoon uit en ga met een kop thee bij het raam zitten. Wat voor feestje wil je? Wil je het liefst bij familie zijn of bij vrienden, wil je dansen of blijf je liever rustig een avond zitten? Er is geen schande in niet veel willen doen op oudejaarsavond. Indien je daarvoor kiest: gefeliciteerd, je bent onafhankelijk en hebt daarom deze gids waarschijnlijk niet nodig.

Stap 2: plan de locatie
Iedereen die ooit op oudejaarsavond de stad in is gegaan weet: het is druk. Mensen die op drukke avonden uit zijn geweest weten: andere mensen zijn kut. De ideale oplossing is dan ook een huisfeest. Hier is het veel minder druk, je weet dat je vrienden er zijn en drank is goedkoper, mocht je daar behoefte aan hebben. Mochten de buren niet te moeilijk doen, dan kan er zelfs worden gedanst, het is tenslotte maar één keer per jaar oud en nieuw. Wil je persé naar de stad? Koop dan een kaartje voor een van de besloten feesten.

Stap 3: de bodem
Mocht je van plan zijn alcoholische versnaperingen tot je te nemen en wil je de volgende dag nog aanspreekbaar zijn dan is het van belang dat de voorbereiding goed is. Hier is het mogelijk om het nuttige met het aangename te verenigen. Ga eens lekker met je familie eten! Terwijl je terugkijkt op het verstreken jaar, laat je je schaamteloos volproppen door je moeder/oma/tante/wie dan ook. De grote valkuil in dit verhaal is als er wordt gegourmet. Het maakt niet uit hoeveel mini-slavinken je naar binnen propt, het zal je nooit genoeg voeden voor een stabiele avond uit.

Stap 4: voorbereidende aankopen
Het is belangrijk te realiseren dat de volgende dag alleen de Albert Heijn brugstraat open is. Omdat de helft van Groningen vergeet boodschappen te doen zal het daar 1 januari nog drukker zijn dan de kroegen de voorgaande avond. Zorg dus dat je voldoende eten in huis hebt om niet een boodschappenronde te moeten doen.
Neem onderweg naar dat te gekke huisfeestje een cadeau mee dat je zelf ook lekker vindt. Anders blijft de host achter met 15 flessen van de goedkoopste jumbowijn en huismerk naturel chips, terwijl alle dure kratjes en de lays zijn geplunderd.
Indien je gaat drinken: koop geen vuurwerk. Ja, knallen en kleurtjes zijn leuk, maar vingers en oogballen zijn nog leuker. Bovendien gebeuren de meeste vuurwerkongevallen doordat iemand met legaal siervuurwerk liep te kutten. Tenzij je dol bent op de piraten/bowielook is het verstandig dit soort situaties te vermijden.

Stap 5: het feest zelf
Oudejaarsavond is een lange avond, doe daarom rustig aan met de drank. Het is geen sprint maar een marathon. Stort je niet direct op de dranktafel, maar neem eerst nog eens alle mooie herinneringen van het jaar met je vrienden door. Praat met wat mensen op het feestje die je nog niet kent. Kortom doe gewoon gezellig, de meeste mensen zijn gezelliger als ze nog kunnen staan.

Stap 6: de thuiskomst
Blijf gehydrateerd is de beste tip. Neem geen cola of zwarte thee, die cafeïne droogt je uit. Neem een paar glazen water voor het slapengaan en vergeet vooral niet tanden te poetsen. Neem indien nodig een beslagkom mee en vlei je neer in bed. Vergeet niet de noodzakelijke fles/bidon naast je bed te zetten, zodat je liggend kan drinken als je wakker wordt door een droge mond.

Stap 7: het nieuwe jaar
Slaap de volgende ochtend lekker uit! Het jaar heeft nog 364 dagen om te haasten en een keer tot twaalf in bed liggen kan geen kwaad. Bak de volgende ochtend een ei en drink ondertussen een mok sterke koffie. Het is je gelukt, je hebt oudejaarsavond succesvol gefeest en je bent relatief fit de volgende dag.

Cover: By Teunie from nl, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=462990

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl