Eens in de vijf jaar: AEGEE-Groningen naar Straatsburg

En toen waren we zondag 27 mei om 23:15 alweer toe aan de laatste AEGEE-excursie van het academisch jaar 2017/2018. We maakten ons op voor een nacht in de bus, waarop we de volgende ochtend rond de klok van 9:00 uur zouden aankomen in het mooie Straatsburg… Hierbij geef ik graag een kleine impressie van de geweldige drie dagen die we samen beleefd hebben.

Maandagochtend 9:00 uur: na de lange busreis was iedereen elkaar wel een beetje zat en omdat de eerste paar uren in Straatsburg voor eigen invulling was, splitste de groep zich al vrij snel op. Het was, net zoals in Nederland, heerlijk weer die dag dus koos een groot gedeelte om zijn zwembroek/haar bikini aan te trekken en naar het dichtstbijzijnde zwembad te gaan. Anderen konden niet wachten om, ondanks de hitte, het centrum te gaan verkennen. Rond een uur of 15:00 werd eenieder geacht zich weer te melden bij het hotel (jaja, we sliepen zeer luxe voor AEGEE-begrippen) voor een gezamenlijke activiteit. In de tussentijd had de strakblauwe lucht echter plaatsgemaakt voor donkere wolken en toen we op het punt stonden te vertrekken, kwamen de dikke druppen al uit de lucht vallen. Nadat de Franse buienradar aangegeven had dat de rest van de middag er zo zou uitzien, maakte de commissie de keuze om de activiteit naar de volgende dag te verplaatsen. Zo gingen de AEGEE’ers weer hun eigen gang: een aantal trotseerden toch de druppels om de stad (opnieuw) te gaan verkennen en anderen bleven in het hotel om katjes te laten exploderen (wees gerust: dit was enkel de naam van een kaartspel dat naar zeggen veel door ons bestuur gespeeld wordt).

Maandag 19:00 uur was het tijd om de specialiteit van de streek te eten: de overheerlijke Flammkuchen! Iedereen zat heerlijk te smikkelen en vroeg enthousiast of we het de volgende dag wel weer mochten eten. De ExcurCie moest dit nog wel even overleggen met het voor de dinsdag gereserveerde restaurant, maar kwam tot de conclusie dat dit zeer zeker wel ging lukken. Na het zalige avondeten zochten veel AEGEE’ers hun bedje op, wat begrijpelijk was gezien de bewogen nacht in de bus. Een klein groepje pakte toch een tram later om nog even te genieten van het prachtig verlichte Straatsburg.

De volgende ochtend stond de wekker om 05:45, want om 08:30 zou de groep het hoogtepunt van de excursie gaan beleven: een bezoek aan het Europees Parlement! Na veilig en zonder problemen langs de security te zijn gekomen, stond Europarlementariër Sophie in ’t Veld al te wachten om ons een informatieve lezing te geven, gevolgd door een gelegenheid waarin de meeste prangende vragen beantwoord konden worden. Sophie vertelde ons onder andere over Europese integratie die doorzet, ondanks de groei van euroscepticisme. Daarnaast sprak ze over hoe belangrijk ze de waarden van de Europese Unie vindt in de onderlinge verbinding. Als laatste belichtte zij een aantal recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in de internationale betrekkingen. Toen het tijd was voor de vragenronde, barstten onze eigen AEGEE’ers los met vragen waaruit tevens intrigerende discussies ontstonden. Tussen 10:00-11:00 uur mochten we een zitting bijwonen van het Europees Parlement dat betrof de zevenjarige begroting die dit jaar nog opgesteld dient te worden. Als laatste werden we nog geleid naar een ruimte waarin we meer over de Europese Unie in z’n geheel te weten konden komen door middel van educatieve spellen en rond 11:30 zat ons programma er al weer op.

 

 

 

 

 

 

De groep had nog een intensieve en raadselachtige middag te goed aangezien deze de dag ervoor niet door kon gaan. AEGEE’ers zouden als adviseurs van de aanstaande Europese Spitzenkandidate aan de slag gaan: zij moesten zoveel mogelijk bruikbare informatie geven om onze eigen Sabine Zwaans een zo goed mogelijke campagne te laten lopen voor de presidentsverkiezingen van de Europese Commissie. Hiervoor moesten zij echter wel de hele stad door, zo liep bijna elke AEGEE’er van Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg, via Palais Rohan, tot de beroemde dam Barrage Vauban. Na deze uitputtende speurtocht was het tijd om weer wat voedsel naar binnen te werken. Gelukkig vormden de ‘toch maar geen flamkuch’-gerechten weer een goede bodem voor de thee die later op de avond door velen gedronken werd. Erg laat werd het wederom niet, want de volgende ochtend om 9:00 uur moest iedereen weer paraat staan om te vertrekken naar de thuisstad.

Ik spreek in ieder geval voor de hele commissie als ik zeg dat het weer een fantastische, educatieve en gezellige AEGEE-excursie was!

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl