30 jaar AEGEE-Berlijn: Een onvergetelijk jubileumweekend in de Duitse hoofdstad

Daar sta je dan, om half twee ’s nachts op station Groningen, inmiddels vrij verlaten afgezien van een paar rondzwalkende dronken studenten. Ik wachtte namelijk op de Flixbus naar Berlijn om een weekendje daar te spenderen. Maar niet zonder goede reden: ik was namelijk uitgenodigd om het 30-jarige bestaan van AEGEE-Berlijn te vieren! De uitnodiging kreeg ik  van een Berlijnse participant die ik tijdens mijn Summer University in Hongarije heb leren kennen. Ik had Berlijn al tweemaal bezocht, maar toch kan ik geen genoeg krijgen van deze hippe miljoenenstad. Dus besloot ik om voor de eerste keer met AEGEE van de Duitse hoofdstad te genieten.

Op vrijdag om negen uur ’s ochtends kwam ik ietwat slaperig aan op het grijze busstation van Berlijn. Voor een 1 meter 92 lange man is slapen in een Flixbus niet bepaald comfortabel. Daar wachtte ik een andere participant daar op zodat we samen uiteindelijk verdwaald naar het busstation zochten. Berlijn is groter dan je denkt dus na een uur lopen, treinen en bussen (niet het drankspel) kwamen we aan in het hostel. De organisers hadden deze voor een weekend gereserveerd dus we konden er doen en laten wat we wilden. Naast mijzelf bestonden de participants uit een Belg, twee Italianen, een Spanjaard en een Turk die momenteel in Keulen studeert. De drie organisers waren ook lekker veelzijdig: één echte Duitser, een Duitser met Marokkaanse en Amerikaanse achtergrond en een Nieuw-Zeelander die inmiddels al twee jaar in Berlijn studeert en al  een prima woordje Duits sprak. Een dag later zouden drie Bulgaren arriveren. Genoeg diversiteit was er dus in ieder geval wel!

Toen iedereen aankwam zijn we naar de binnenstad gegaan voor de officiële city tour: Deze bestond uit het bewonderen van de rivier de Spree waar ons verteld werd over een verlaten schip dat nog steeds te zien is dichtbij de rand van deze rivier. Deze was achtergelaten door een kapitein in 1990 die er niet mee mocht varen door de rivier. Hij weigerde hem te verwijderen, waardoor die nu als erfstukje tot Berlijn behoort. Naast het schip was het prachtige Molecule Man standbeeld te zien, bestaande uit drie grote standbeelden die op het water om elkaar heen stonden en gevuld waren met gaten. De Nieuw-Zeelander vertelde ons dat het er heel mooi uit ziet in de zon, maar helaas was het weer in Berlijn ook grauw en koud. Daardoor konden we dat helaas niet zien. Dit Voelt als thuis…

Als klap op de vuurpijl liepen we langs de beroemde East Side Gallery. Als ik alles wat ik zag zou moeten beschrijven dan wordt dit een lang verhaal, maar ik beveel iedereen aan het met hun eigen ogen te zien. De kunstwerken, geschilderd op de muurrestanten, zijn te mooi en adembenemend om slechts op foto’s en plaatjes te bekijken.

Toen het donker werd (om 16:00) waren we onderweg naar de Brandenburger Tor en bezochten we, na de nodige foto’s gemaakt te hebben, het universiteitsgebouw voor een ouderwets politiek gesprek over de toekomst van AEGEE-Europe. Het ging vooral over de politieke problemen in Europa en de invloed daarvan op AEGEE-Europe en de antennes.

Daarna kwam de langverwachte pubcrawl! Na een traditionele Duitse Döner opgesmikkeld te hebben waren we klaar voor wat biertjes (die je overigens gewoon op straat mag drinken. Wat een prachtig land is het toch…) Afijn, we kwamen op de Peperstraat van Berlijn, gevuld met kroegen, clubs en eettentjes. Na de nodige Duitse Pilsners en Weizens gedronken te hebben was het tijd om naar het hostel te gaan om na te kletsen. Nu begon de korte nacht in de flixbus mij samen met de Pilsners echt moe te maken en om 2.00 uur lag ik al in bed. De European Night was immers de dag erna en daar moet je goed fit voor zijn! Jammer genoeg dachten een paar mensen niet na en bleven alsnog tot zes uur op. Tja, ik wens ze veel sterkte met hun chronische slaapgebrek morgen, dacht ik bij mezelf.

In de ochtend begonnen we met een lekker ontbijt en, zoals verwacht, was niet iedereen helemaal wakker. Al vroeg moesten we in het hostel zitten voor nog een politiek gesprek over de toekomst van AEGEE-Europe. Nogmaals kan ik hier helaas weer weinig over vertellen. Ochtenden zijn niet mijn sterkste moment van de dag.

In de middag hadden we vrije tijd. De Bulgaren waren net aangekomen dus zij gingen samen de East Side Gallery bekijken. Ik ging met een groepje van vier naar het Holocaustmonument. Dit monument kenmerkt zich door de grijze, rechthoekige stenen die steeds hoger oplopen naarmate je er verder in loopt. Dit hoorde het gevoel van isolatie te geven die de joodse bevolking constant had tijdens de tijden van Nazi-Duitsland. Daarna kwamen we bij een veld waar restanten van de muur lagen op de plek waar veel mensen die tijdens de Koude Oorlog naar West-Berlijn wilden vluchten doodgeschoten werden door de grenswacht. Op een groot bord zag je foto’s van deze mensen met hun naam, hun geboortedatum en overlijdensdatum. Na zulke dingen te hebben gezien zag ik Berlijn daadwerkelijk als de stad die het was: een stad van contrasten. De bruisende, hippe stad blijkt een zeer donker verleden te hebben waardoor het bijna lijkt alsof je niet meer in dezelfde stad bent. Deze bezienswaardigheden van Berlijn kunnen echt wat met me doen: een onstuimig gevoel geven, maar tegelijkertijd laten beseffen dat dit allemaal in het verleden is en de stad een ongelooflijke groei en heropleving heeft meegemaakt.

Terugkomend bij het hostel waren we bijna klaar voor, jawel, de European Night! Als echte Nederlander had ik stroopwafels en Goldstrike meegenomen met als aanvulling roze koeken en bekende Nederlandse biertjes als Grolsch, Brand en Hertog Jan. Voor iedereen die deze knotsgekke avond wel eens beleefd heeft hoef ik vrij weinig toe te voegen: de alcohol werd gedronken, mensen werden lazarus en mijn dansmoves gingen per drankje steeds meer op mislukte Michael Jackson loopjes lijken. Terwijl de muziek door pompte werd de kamer langzaam leger en toen het rond vier uur bijna dood was dacht ik dat ik misschien nu ook beter naar bed kon gaan.

De volgende ochtend ben ik zonder kater ,vraag me niet hoe, uit bed gestapt en had ik samen met de participants en organisers na het ontbijt nog een laatste workshop. In groepjes bespraken we methodes en eigen voorbeelden om AEGEE-Europe aantrekkelijker te maken en zo makkelijker nieuwe leden te verwerven. Tot mijn verbazing heb ik hier goed aan meegedaan. In de kou gingen we na de besprekingen onderweg naar een kerstmarkt gelegen aan de rivier om ons warm te houden met Glühwein en Duitse Kartoffelgerechten. Ik moet zeggen dat onze oosterburen echt weten hoe ze zich kunnen vermaken in de donkere koude winterdagen. Chapeau, Duitsland!

Helaas was dit het einde van het programma en gingen we nog napraten bij het hostel om vervolgens samen het pand voorgoed te verlaten. Langzaamaan werd de groep kleiner totdat ook ik mijn Flixbus moest halen. Na een zware nacht in deze bus was ik weer in het kleine, regenachtige Groningen. Ik was oh zo moe maar Berlijn, wat was je mooi!

       

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl