Agora Chinisnau was geweldig!

Voor de doorgewinterde Gronoloog-lezer zet ik graag nog het één en ander uiteen. Om een volledig beeld te krijgen van wat er tussen 12 en 16 oktober allemaal is gebeurd is locatiespecifieke informatie van belang. Pas als het Chisinau podium is geschetst kan de voorstelling beginnen. Pak je popcorn en ga ervoor zitten zoals dat alleen bij een Agora kan, maar nu ook even achter je beeldscherm.

Chisinau

Deze hoofdstad van Moldavië met net minder dan een half miljoen inwoners is wat ik graag zie als een gebied vol kansen.  Het eerste dat me opviel terwijl we van het vliegveld naar onze slaapplek reden, was de werkgelegenheid die de weg biedt. Een Emmentaler of Leerdammer kaas mag jaloers zijn op de gatenkaas met de naam “Moldavisch wegdek”.  Deze belabberde, bijna volledig uitgeveegde asfalt strepen lijden onder het grote Moldavische wegwerkers te kort. En als je opkijkt na het asfalt te hebben geïnspecteerd, zie je de vergane glorie van het sovjet beton en denk je bij jezelf dat de Bijlmer eigenlijk nog best een mooie plek is.

Bovengenoemde struikel(beton)blokken zijn natuurlijk te danken aan het feit dat dit voormalige Sovjet-land één van de armste landen in Europa is. Dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing voor de meeste mensen, Oostblok; wat verwacht je? Janken.
Maar
Als je taxirit pp amper een euro kost.
Als een driegangenmenu goedkoper is dan een paar sokken die zijn afgeprijsd zodat ze precies vijf euro kosten voor deze vergelijking.
Als je een week lang kan leven als vorst voor zeventig euro.
Dan doet dat toch iets met je.
De studenten-hemel bestaat en de Goudse ondergrond ziet eruit als Leerdammer asfalt.

A – Andere

Andere Mensen, Andere Locals, Andere Levens, Andere. Bijna zeshonderd mensen op een hoopje die allemaal één ding gemeen hebben (naast pizza): AEGEE. Ik heb me aan mensen voorgesteld, non-stop vanaf het moment dat ik het vliegtuig uitstapte tot het moment dat ik er weer in stapte.  Met de eerste namen deed ik nog m’n best. Maar bij voorstelronde nummer zestig heette iedereen “hey you”. Dat neemt niet weg dat het stuk voor stuk geweldige mensen waren. Naamloos maar geweldig. Op dag één heb ik voorzichtig gefeest met een aantal mensen van Nederlandssprekende locals. Op dag twee begon het gelijk wat avontuurlijker en heb ik cultureel verantwoord wodka gedronken met een aantal Polen. Gaat de fles open dan moet de fles leeg. Vier dagen Europeanen leren kennen, soms zelfs naar levensverhalen geluisterd. AEGEE was genoeg om van die onbekende ander een vriend te maken en bracht ons allemaal samen.

G – Gym

Nee geen Pokémon gym. Het gaat hier om een gymzaal die voor vier dagen een slaapzaal was. Zoals gezegd brengt de Agora ons bij elkaar en hoe kan dat beter dan met z’n allen in een gymzaal te slapen? Er zaten condooms in het welkomstpakket. Verder waren de douches koud als je niet tot de eerste vier mensen behoorde die onder de douche stond. Ik mocht mijzelf de eerste twee dagen gelukkig prijzen met een nog warme douche maar daarna verkoos ik extra slaap boven warm water. Eén van mijn betere keuzes in het leven, al zeg ik het zelf.

agora-chinisnau-was-geweldig-01

O – Obituarium

Het obituarium van onze AEGEE-gemeenschap was na de Agora wonderbaarlijk genoeg leeg. Dat klinkt erger dan het is. Begrijp me niet verkeerd, de Agora is één van de geweldigste dingen die ik ooit heb meegemaakt, maar met weinig slaap, alcohol en dagen gevuld met discussie is het net topsport. Geweldige topsport.

R – Rood

AEGEE-Rood vanuit het noorden was goed gerepresenteerd. Acht mensen en ikzelf zijn afgereisd onder het AEGEE-rode vaandel van onze vereniging. Wellicht waren er een aantal van hen namens verschillende projecten, Europese organen en/of interest groups. Maar roots before branches. Daarom waren wij negen man sterk op de Agora. Al zie je niet iedereen even vaak. Het is altijd fijn terug te kunnen vallen op je mede-Groningers.

agora-chinisnau-was-geweldig-02

A – Agora

Ga ik hier nou potverdikkie ook nog wat inhoudelijks vertellen. Well that’s absurd.
Toch doe ik het. De Agora letterlijk vertaald vanuit het oude Grieks betekent verzamelplaats. Grieken. Je ziet de bui al hangen. Democratie! De Agora is waar AEGEE-Europe als geheel besluiten neemt over de Europese vereniging als geheel en dit gebeurd logischerwijs dus op een democratische manier. Delegates (afgevaardigden) van elke local krijgen stemmen mee (een aantal gebaseerd op aantal leden). Dan brengen ze deze stemmen uit bij elk proposal (voorstel) en elke kandidatuur.
Joepie
Drama. Spanning. Blijdschap. Janken. Het hoort er allemaal bij. Ik zat moe in de zaal te luisteren naar wat er die dag ging gebeuren. Presentaties van kandidaten. Allesbehalve saai. Mensen stellen zich kort voor, vertellen wat ze willen bijdragen en dan barst de zaal los. Delegates sprinten naar het podium voor de Question line. Vergeten hoe je gisteravond nog samen hebt geproost. Keiharde vragen. Mensen komen er levend van af, maar als iets je beter wakker houdt dan drie koppen koffie en een Red Bull infuus dan is dat wel de soap die zich op het podium van de Agora afspeelt. Kandidaten zijn vaak voorbereid en redden zichzelf net, maar de Agora is nog altijd succesvol in het filteren van incompetentie.

agora-chinisnau-was-geweldig-03

Finito

De agora is afgelopen en ik ben klaar met spellen. Chisinau was geweldig. De Agora was geweldig. Als ik mocht kiezen zou ik het zonder twijfel over doen. Ik mag gelukkig kiezen, gezien de volgende Agora alweer over een kleine zes maanden is. Dichter bij huis in Enschede. Twente is natuurlijk wel gelijk een stuk enger dan voormalig Sovjet maar dat houdt mij niet tegen om weer een geweldig avontuur te beleven met de rest van AEGEE.

P.S. Meer foto’s van de AGORA kun je vinden op de Facebook pagina van de Golden Times!

Sponsors

Mokana
Prefixbroker
Sans Online Damesrokken
Soccer Concepts
Zantman Kliniek
Sleiderink Bouwmaterialen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
MyMepal
Sofa's van Urbansofa
Online marketing bureau Traffic Today
Comfort Products verwarmde zolen
Sfeer.nl
Sweetlivingshop
Verzekering.nl