Agora: Eat, no sleep, AEGEE, repeat

De Agora. Als je er nog nooit geweest bent, klinkt het misschien als een groot raadsel. Plenaries, Prytania, Progress meetings, geen slaap, geen wc’s, geen warm water en dit alles vindt dan ook nog eens plaats in het verre Kiev. Dan begin je je toch af te vragen waarom mensen hier vrijwillig heen gaan. Toch waren veertien Groningers zo dapper om af te reizen naar het verre Oosten.

Voor wie nog niet bekend is met het fenomeen: De Agora is de algemene ledenvergadering van AEGEE-Europe. Drie of vier dagen lang wordt er ergens in Europa met 500 man vergaderd over alle plannen en ideeën van AEGEE-Europe, presenteren kandidaten zich en geeft het Comité Directeur check-ups over alles wat zij doet.

AGORA EAT, NO SLEEP, AEGEE, REPEAT 01

De Agora kan je als visitor of delegate bezoeken. Je wordt tot delegate verkozen tijdens de lokale ALV en mag je namens AEGEE-Groningen de stemmen uitbrengen. Delegate zijn houdt in dat je bij alle Plenaries en Prytania aanwezig moet zijn. De dag wordt geopend met de Plenaries, de algemene vergaderingen. Bij de Prytania worden voorstellen in kleinere groepen besproken om tot een positief of negatief stemadvies te komen over de voorstellen tijdens de Plenaries. Daarnaast zijn er ook nog de Progress Meetings waar de voortgang van de verschillende projecten binnen AEGEE-Europe besproken wordt. Al snel zal je er bij de Plenaries achter komen dat de Nederlandstalige locals graag prominent in pak vooraan zitten en bij elke mogelijkheid het podium opspringen om hun vragen te stellen en commentaar te leveren. Wat in Kiev vooral opviel op het podium, was natuurlijk onze eigen Jeanine, die als Secretary van de Agora op het podium aanwezig was. Daarnaast was er nog een Groninger die op het podium stond te shinen. Lisette had zich kandidaat gesteld voor de Mediation Commission en is uiteraard ook verkozen.

Wat verder opvalt is dat leden ook op Europees niveau enorm van drama maken houden, zo wordt het stemmen met liefde vertraagd, ook al is het de laatste dag van de Agora en worden we de zaal bijna uit geschopt. Toch zijn er ook interessante discussies en als iedereen in slaap dreigt te vallen, is er altijd wel weer een energizer om iedereen wakker te houden.

Er valt echter nog veel meer te ontdekken tijdens de Agora. Je komt erachter dat er nog veel meer te beleven valt binnen AEGEE dan hetgeen we in Groningen alleen doen. Er zijn verschillende projecten waar je als Groninger aan mee kan doen. Van het verspreiden van EUroptimism tot Civic Education, van het Summer University Project tot alle interest groups (kijk voor meer informatie ook vooral op de members portal, www.zeus.aegee.org/portal). Dat het heel leuk en leerzaam is, kan je ook vooral navragen bij onze Lisette, Marijn en Jeanine.

AGORA EAT, NO SLEEP, AEGEE, REPEAT 02

Naast serieuze zaken is er natuurlijk ook nog genoeg tijd voor de feestjes! Van strak in pak tot een vissenkop op je hoofd in een kort strak blauw broekje; elke nacht was er een themafeest waarin iedereen even de frustraties van overdag los kon laten. Natuurlijk maakte de goedkope drank dit ook een stuk makkelijker. Dit zorgde er voor dat ook ’s nachts de banden tussen de verschillende AEGEE-locals werden aangehaald. Na het feestje kon je zelfs nog net een uurtje slapen, voor je om zes uur ’s ochtends weer werd wakker gebruld.

De Agora beleef je vier dagen in een roes. Pas als je weer in het vliegtuig terug naar huis zit, besef je pas dat je toch wel een beetje moe bent. Toch is het een ervaring die zeker aan te raden is! Ondanks de gymzaal, de bijzondere Oekraïnse wc’s (of het gebrek aan), geen warm water en geen eten, zit je met vijfhonderd idiote AEGEE’ers samen en dat is natuurlijk altijd een gegarandeerd succes.

Voor wie nu spijt heeft dat hij de Agora in Kiev gemist heeft, of voor wie nu bang, maar vooral nieuwsgierig, is geworden: Goed nieuws, er zijn twee Agora’s per jaar! De Spring Agora zal van 18 t/m 22 april 2016 plaatsvinden in Bergamo (heuj! Goedkope vliegtickets). Nog meer goed nieuws is dat er plek is voor 1000 man! Blok de data dus nu al in je agenda en zorg ervoor dat je erbij bent!

AGORA EAT, NO SLEEP, AEGEE, REPEAT 03

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl