Masterclass Ukraine

Vorige week donderdag vond de masterclass Ukraine plaats. Op de vierde verdieping van de UB had een groep AEGEE’ers en andere geïnteresseerden zich verzameld om naar de verhalen van Nienke de Deugd (internationale betrekkingen), Hans van Koningsbrugge (hoogleraar Russische geschiedenis) en drie Oekraïense studentes te luisteren. Nadat de eerste twee ons hadden voorzien van de nodige basiskennis met betrekking tot het conflict en een stukje geschiedenis hadden toegelicht, kwamen de drie studentes aan het woord: Daria, Anzhelika en Alina. Alle drie tijdelijk op uitwisseling in Groningen en elke dag bezig met de ontwikkelingen die zich in Oekraïne voltrekken.

Tijdens de avond gingen mensen de discussie met elkaar aan en dit kon er soms heftig aan toe gaan. Er werd naar elkaar geluisterd, maar dit bleek nog best een uitdaging te zijn. Zo was er een Russische studente aanwezig die van mening was dat er een te eenzijdige pro-Oekraïense visie op het conflict werd gepromoot. Wanneer gevraagd werd naar de ervaringen van de Oekraïense studentes en wat zij verwachten bij terugkeer, werd het duidelijk dat ze hier zo min mogelijk een voorstelling bij willen en kunnen maken. De situatie is immers erg instabiel en morgen kan alles weer anders zijn. Er viel woede te bespeuren bij de meiden: één van hen, afkomstig uit een Russische sprekende regio, heeft het afgezworen om nog Russisch te praten. Professor van Koningsbrugge vroeg de meiden of zij denken dat aansluiting bij de EU in de toekomst de problemen oplost waar Oekraïne al jaren mee kampt. Nee was het antwoord. Sterker nog, aansluiting bij de EU was ook niet het toekomstideaal dat zij in gedachten hadden voor hun moederland. Anzhelika vertelde dat ze het liefst zou willen dat Oekraine zelfstandig zou zijn en niet onder invloed zou staan van welk land of verbond dan ook.

Wanneer de sprekers werd gevraagd wat wij als studenten, hier in het knusse en veilige Groningen, kunnen doen om een minuscuul steentje bij te dragen aan verbetering van de situatie, waren zij hier eensgezind over. Het is belangrijk om morele steun te blijven bieden en om goed geïnformeerd te zijn over de ontwikkelingen die er plaatsvinden. Lees niet alleen de headlines op nu.nl (oeps), maar verdiep je eens wat meer in de situatie. Een universiteit biedt je hier immers de uitgelezen kans voor.

Sponsors

Inshared
Parcel Pro
Sliponline
Baktotaal
Ledlampen kopen
Rotim.nl Verpakkingen
Shops United
Stellingstunt
Online marketing bureau Traffic Today
Verzekering.nl